Hej på er allihop,
Idag har det varit dags för dottern att ha sitt efterlängtade kalas med sina kompisar och vi har bakat tårta. Dottern har själv varit med och bestämt smaker och det verkade som att den blev uppskattad.
Grunden till en god tårta är förstås ett recept på bra tårtbottnar! Självfallet kan du använda dig av en färdigköpt variant men ibland är det riktigt kul att göra något själv från grunden.
Receptet nedan ger ett bra recept på basbottnar, en luftig och rätt hög botten med mild vaniljsmak. Om du vill ha chokladbottnar går det fint att röra ner någon matsked kakao eller två i smeten.
Vanligtvis när man bakar mjuka kakor brukar man ju bröa formen med exempelvis ströbröd, kokosflingor eller mannagryn med här häller jag bara smeten direkt i den smorda formen, det ger kakan en slät yta och det är toppenbra att spackla på, inte ströbröd i frostingen inte! : )
Något jag rekommenderar är att du bakar tårtbottnen någon dag i förväg och fryser den först. När du sedan tinar den är den mycket lättare att dela än om den är nybakad. Men lika god oavsett vilket.
Fyll bottnarna med dina favoritfyllningar och kalasa på!
4 st ägg (rumstempererade)
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
0,75 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader, jag använde inte varmluft.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och sikta ner i äggblandningen. Vänd varsamt om tills allt blandats ordentligt, tänk på att inte röra hårt utan vänd om så att du behåller så mycket luft som möjligt. Häll smeten i en smord springform och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Öppna in ugnen för mycket under gräddningstiden och känn efter med sticka mot slutet för att se att den är torr. Ta ut och låt svalna.
Hej, jag sitter och letar en bra och hög tårtbotten som inte innehåller massor av socker. Då passade din. Jag kommer byta ut sockret till kokossocker istället :). Men min undran är vad som skulle hända om jag vispar alltihopa istället för vänder?
Hej Marielle,
Om du vispar hela tiden finns det risk för att all luft du har i smeten försvinner och då blir kakan torr och kompakt. Att vända ner ingredienser gör man just för att behålla luft i smeten.
Lycka till med tårtbaket!
/Hannah
Vilken storlek på springform använde du? Fastnar inte botten i formen utan strö/manna? Bara smöra formen då alltså…?
Hej,
Vilken härlig sida du har.
Min son gjorde just din tårtbotten som vi bloggat om här:
http://www.matpalatset.se/?p=673
Det här var det bästa reeptet på tårtbotten jag nånsin bakat efter. Bottnarna blev höga, luftiga och saftiga. Kan inte bli bättre, så det sparar jag ner. Tack! =)
Pingback: Påsktårta – fluffig tårtbotten, vit chokladfrosting, dumlefluff och hallonmousse! – Alla goda ting