Surdegsbröd med färdig jästmix – dags att testa!


Jag älskar surdegsbröd och brukar ha en egen surdeg som jag bakar av. Dock har det under de senaste månaderna inte blivit något surdegsbakande, och själva surdegen dog för mig. Snart ska det startas upp en ny men häromdagen blev jag riktigt sugen på en surdegssmörgås och upptäckte följande på bakhyllan i min butik;

Har du testat?

Det var första gången för mig. Jag brukar vanligtvis inte köpa färdiga mixar (för bröd, kakor osv) men någon gång ska ju vara den första. Jag tycker på det stora hela att det var ett gott bröd med god smak. Jag tycker kanske inte att jag fick till den där riktiga ”surdegskänslan” med segheten och luftbubblor i brödet men det får helt klart godkänt.

Om, eller när, jag köper den här mixen igen så är det dock en sak jag kommer att ändra och det är mjölmängden. Jag tycker att degen blev lite väl kompakt så mitt tips är att börja med 8 dl mjöl (12 enligt receptet – mät gärna och gå efter gram, min våg strejkade) för att sedan tillsätta mer tills man är nöjd med konsistensen.

Surdegsbröd (2 limpor)

1 påse Bagarens Jästmix Surdegsbröd

12 dl (720 gram) vetemjöl special

2 dl (120 gram) fint rågmjöl

2 msk (30 gram) olja – jag använde rapsolja

2 msk (40 gram) sirap – jag använde ljus

4 dl vatten

Skållning

1 dl grovt rågmjöl

2 dl vatten

Gör såhär;

Skållning;

Koka upp vattnet och slå det över rågmjölet.

Rör ihop till en klumpfri deg och låt den svalna.

Degberedning;

Blanda de torra ingredienserna.

Tillsätt vatten, olja, sirap och skållning.

Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 6 minuter i maskin (2 minuter långsamt och dörefter 4 minuter på medelhastighet) eller 15 minuter för hand. Degen får vara lös men inte kladdig.

Låt jäsa till dubbel storlek, ca 50-60 minuter, i en bunke täckt med plast.

Dela degen i två delar och forma två limpor.

Pensla bröden med vatten och rulla den i grovt rågmjöl. Sätt av på plåt och täck med plast. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 240 grader och sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten. Låt vattnet stå kvar under hela baktiden.

Sätt in bröden i 240 grader och baka färdigt i 210 grader i ca 30 minuter. (mitt fick vara inne 35-40 min)

Låt svalna på galler.

Skållning – rågmjöl och vatten.

Blanda samman alla ingredienser och låt degen jäsa under plast. Som du ser är degen lite väl kompakt. Nästa gång ska jag se till att min våg vill samarbeta och mäta ingredienserna.

Baka ut till limpor, rulla i grovt rågmjöl och låt jäsa under plast.

Nygräddade limpor! Låt svalna på galler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *