Krämig kycklinggryta med smörstekta champinjoner och färskpotatis


En riktig favorit här hemma bland såväl stora som små är denna kycklinggryta, en krämig gryta med smörstekta champinjoner och saftiga kycklingbitar. Den är väldigt lätt att göra och går rätt snabbt vilket gör att den passar lika bra till vardags som till fest. Jag brukar servera grytan med kokt potatis men den är precis lika god till kokt ris, till nykokt pasta eller bara till en härlig sallad.

Krämig kycklinggryta (4 personer)

800 gram kycklingfilé

5 dl vispgrädde

2 dl mjölk

3 dl vatten

3 st buljongtärningar, 1 vardera av kött, kyckling och grönsak

1 msk soja

1 burk konserverade champinjoner

1 dl potatismjöl

Smör att steka i

Peppar och kryddor efter smak

Lite maizenamjöl för redning

Gör såhär;

Dela kycklingen i mindre bitar. Lägg kycklingbitarna i en bunke och häll över potaismjölet. Blanda samman detta så att alla kycklingbitarna täcks med potatismjöl.

Stek kycklingen i omgångar så att den får fin färg. Lägg över i en gryta. Stek champinjonerna och ställ åt sidan.

Häll på vatten och buljongtärningar på kycklingen och låt detta koka upp. Tillsätt champinjoner, grädde, soja och kryddor. Låt koka ca 20-30 minuter, tills dess att kycklingen är klar. Red ev av grytan med lite maizenamjöl om du vill ha något tjockare konsisten på såsen.

Servera med potatis, ris, pasta och/eller sallad.

Bryn kycklingen och stek champinjonerna så att de får fin färg. Låt kyckling, vatten och buljongtärningarna koka upp. Tillsätt resterande ingredienser.

Låt grytan puttra i ca 20-30 minuter, tills kycklingen är färdiga. Red ev av med maizena. Servera med valfritt tillbehör.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.