Rabarberpaj med hemgjord vaniljvisp – klassiskt och väldigt gott 1


Här hemma gillar vi smulpaj i alla dess former! Jag har ett standardrecept som jag alltid använder mig av när det är dags för just smulpaj och jag har aldrig misslyckats. Det är helt enkelt ett klassiskt recept som aldrig slår fel.

Bär och frukt som fyllning kan man variera i det oändliga, allt efter säsong och vad man är sugen på. Beroende på hur stor form du använder, och vilka bär du använder dig av, kan du behöva öka på fyllningen något, (utöver de 500 gram som nämns i receptet) Tänk på att du ibland kan behöva lite potatismjöl i fyllningen (om du exempelvis använder rabarber eller blåbär som ger mycket saft) för att inte allt ska flyta ihop.

Låt fantasin flöda! Till en äppelpaj är det jättegott att tillsätta kanel och socker i fyllningen, till blåbär kan det vara gott med en tesked vaniljsocker osv.

Eftersom att jag försöker välja bort produkter med allt för många tillsatser, kemikalier osv så valde jag att göra en egen vaniljvisp denna gång och det kommer jag absolut att göra igen! En väldigt luftig och god vaniljvisp blev det med en perfekt vaniljsmak. Den som vill ha mer vanilj ökar förstås på enligt önskemål.

Denna goda vaniljvisp serverades denna gång med en rabarberpaj. Ett par jordgubbar som låg i kylen fick också åka med och det blev en väldigt god kombination!

 

Klassisk smulpaj (6-8 personer)

250 gram smör

5 dl vetemjöl

3 msk strösocker

500 gram frukt eller bär i mindre bitar/skivor (rabarber, äpplen, blåbär, jordgubbar mm) – jag använde rabarber

1-2 msk potatismjöl

2 msk strösocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader,  varmluft. Smörj en pajform med smör. Dela frukten i minder bitar och lägg detta i formen. (jag använde en syrlig rabarber och valde därför att lägga till någon matsked potatismjöl och 2 msk strösocker)

Blanda samman alla ingredienser till smuldegen i en bunke. Arbeta tills degen blir riktigt smulig. Lägg detta i ett jämnt lager över frukten.

Grädda i ugnen i ca 20 minuter tills fyllningen känns mjuk och du fått en fin färg på smuldegen.

Lägg frukten/bären i den smorda formen.

Lägg över smuldegen och grädda i ugn i ca 20 minuter.

Låt pajen svalna något och servera med vaniljsås, vaniljvisp eller glass.

 

Hemgjord vaniljvisp (4 personer)

3 äggulor

3 msk florsocker

1 msk vaniljsocker

3 dl vispgrädde

Gör såhär;

Vispa upp äggulorna tillsammans med florsockret och vaniljsockret. Vispa det pösigt. Vispa grädden i en annan skål, inte för hårt. Vänd ner grädden i ägg/sockerblandingen och se till att allt blir blandat. Servera till paj.

Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden och vänd ner detta i äggblandningen.

Servera vaniljvispen till en god paj.

 

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Rabarberpaj med hemgjord vaniljvisp – klassiskt och väldigt gott