Frasig rabarberpaj med havretopping och mild kaneltouch


IMG_5794

Halloj!

Igår hade vi fina vänner över på besök, jättetrevligt! Vi har en hel del rabarber i trädgården som jag just nu försöker använda mig så mycket som möjligt av så gårdagens fika fick bestå av en rabarberpaj där jag testade mig fram med både ny smaksättning till fyllningen och en ny smuldeg.

Pajen fick tummen upp av samtliga och är verkligen supergod! Jättelätt att göra, går att förbereda och så räcker den till många. Servera gärna med glass eller vaniljsås så har du en god fika eller perfekt efterrätt.

Fyllningen smaksatte jag med vanilj och kanel, det bryter av fint till den syrliga rabarbern. Smuldegen är ganska söt, så om du önskar mindre sötma går det bra att dra ner på strösockret. En smaksak : ) Det är även gott att blanda ner lite jordgubbar eller hallon i smeten.

Se till att prova nu när rabarbern är fin!

Frasig rabarberpaj (6-8 personer)

125 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 dl havregryn
0,5 tsk vaniljsocker

Fyllning;

500 gram rabarber i bitar
0,75 dl strösocker
1,5 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
3 msk potatismjöl

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader. Skär rabarbern i mindre bitar och blanda med resterande ingredienser till fyllningen. Häll över i en smord pajform.
Nyp ihop smöret med mjöl, havregryn, socker och vaniljsocker till en smulig massa och fördela detta över fyllningen.
Grädda mitt i ugnen tills pajen fått fin färg och rabarbern känns mjuk. Det tar va 25-35 minuter beroende på ugn. Lägg gärna över en bit aluminiumfolie på slutet om du tycker att pajen blir för mörk.
Servera med vaniljsås eller glass.

IMG_5771

Blanda ihop fyllningen och häll över i en smord pajform.

IMG_5778

Fördela pajdegen över fyllningen och grädda mitt i ugnen i ca 25-35 minuter.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *