Somrig LCHF-paj; kokos-och mandelbotten med vaniljgrädde och färska bär 2


IMG_2780

Hej på er!

Idag fyller jag år och det ska förstås firas! Trots att jag numera är 27 år gammal så tycker jag att det är lika roligt att fylla år som jag tyckte när jag var liten. : ) Jag önskade mig sol i födelsedagspresent, och sol fick jag! Det har varit en jättefin kväll. Vi har haft mina föräldrar på besök, ätit och druckit gott. Mina föräldrar äter enligt LCHF, och även jag själv om än något liberalt, så därför fick födelsedagsfikat gå i detta tema.

Ikväll blev det en jättegod paj som serverades, en paj som faktiskt barnen också älskade. Det är en paj som inte ”skriker” LCHF med vad många kan klassa som en massa ”konstiga” ingredienser utan här står kokos och mandel i fokus istället för vetemjöl. Pajdegen är sötad med naturell honung istället för socker och sedan är den fylld med vaniljsmakande grädde och toppad med massor av färska bär. En jättehärlig sommarpaj helt enkelt som du självfallet inte behöver vara ”LCHF:are” för att njuta av.

Den är inte alls svår att göra. Jag använde en form som är ca 20 cm i diameter. Om du har en form med löstagbar botten är det supersmidigt men det går att göra pajen i en vanlig form precis som ja gjorde. Det går också fint med en något större form, pajbottnen blir bara lite tunnare. Prova dig fram, och hitta en variant som passar dig bäst.

Jag hade tänkt toppa pajen med blåbär också men det fanns inte att tillgå just nu så det fick bli en blandning med härligt röda bär.

Kokos- och mandelpaj med vaniljgrädde och färska bär (6 personer)

100 gram mald sötmandel (behöver inte vara skållad)
2,5 dl riven kokos
2,5 msk flytande honung (det går att minska på sötningen om du så önskar)
1 krm vaniljpulver
1 tsk fiberhusk
70 gram smält smör
3 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
Blandade bär efter tycke och smak

Gör såhär;

Sätt ugnen på strax under 200 grader. Mal mandeln, och blanda med kokos, vaniljpulver och fiberhusk, Tillsätt honung och smör, och rör om. Tryck ut degen i en smord form. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter, kika då och då så att inga pajen blir för mörk. Låt svalna.

Vispa grädden ganska fast och smaksätt med vaniljpulver efter tycke och smak. Tänkt på att pajskalet ska ha svalnat helt. Toppa pajen med valfria bär.

IMG_2748

Blanda samman de torra ingredienserna och rör sedan ner smält smör och honung.

IMG_2764

Låt pajskalet svalna helt och fyll det med grädden.

IMG_2776

Toppa pajen med valfria bär och servera på en gång.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Somrig LCHF-paj; kokos-och mandelbotten med vaniljgrädde och färska bär

 • Kirsi

  Hej,

  Ser superduper smarrig ut! Jag har dock ett problem gällande receptet, gillar nämligen inte riven kokos. Kan man ersätta det med kokosmjöl eller något annat, tror du? Om ja, hur mycket i mängden?

  Önskar dig en härlig sommar!

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Kirsi!

   Ja, den var verkligen supergod! Jag personligen tyckte att kokosen gav en väldigt fin och mild smak och eftersom att det var första gången jag gjorde kakan så är jag lite osäker på hur jag ska råda dig. Kakan består ju också utan mald mandel så jag hade nog satsat på att tillsätta någon extra mald ”nöt” istället för kokosen. Kanske hasselnöt? Degen ska bli så pass fast så att man kan trycka ut den i formen ganska smidigt. Kokosnötsmjöl använder man ju generellt sett ganska liten mängd av när man bakar så där får man nog i så fall prova sig fram.

   Jag får kanske själv prova att göra den en gång till utan kokos 🙂

   Ha en härlig sommar du med!