Goda plommon-bröd/bullar med dinkel och pumpafrön


Hej hej!

Ja, dessa plommon alltså… : ) Jag tycker att jag har bakat och grejat med plommon i flera veckor nu men har ändå lika många kvar i kylen…

Kakor i all ära men jag kände för att – återigen – testa någonting nytt och så slog det mig att man ju faktiskt borde kunna baka ett matbröd med plommon. Tidigare i år gjorde jag rabarberfrallor och nu slog det mig att jag ju förstås borde kunna göra något liknande med plommon.

Efter lite experimenterande kom jag fram till ett riktigt bra recept på bullar/bröd/frallor (eller vad du nu vill kalla det) som blev riktigt saftiga tack vare just plommonen, och som fick en god smak av dinkel. Bullarna toppades med pumpafrön, vilket självfallet är valfritt. Du kan byta ut mot andra frön, skippa dem helt eller hälla ner en deciliter redan i degvätskan för att få lite tuggmotstånd i brödet.

Mycket gott och det är faktiskt snart dags för ytterligare en sats här hemma : )

Plommonbullar med dinkel och pumpafrön (12-15 st)

250 gram plommon (halverade och urkärnade)

2 1/2 dl vatten

2 msk strösocker

50 gram jäst

1 dl vatten

50 gram rumsvarmt smör

1 tsk salt

5 dl siktat dinkelmjöl

9 dl vetemjöl special

Gör såhär;

Börja med att skölja, halvera och kärna ur plommonen. Blanda dessa med strösocker och 2 1/2 dl vatten i en kastrull och låt koka upp. Sjud ett par minuter tills plommonen börja dela sig och släppa ifrån sig vätska. Låt blandningen svalna till fingervarmt, 37 grader.

Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av plommonblandningen. Lös jästen och tillsätt sedan resten. Rör i 1 dl fingervarmt vatten, smör i mindre bitar samt salt (tillsätt även frön här om du önskar det). Blanda om. Tillsätt dinkelmjölet och arbeta in detta. Tillsätt sedan vetemjöl efterhand till du får en smidig deg, den ska dock vara lite klibbig men inte för lös.

Låt degen jäsa i ca 45 minuter, under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i ca 12-15 bitar. Forma dessa till bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft, och låt bullarna jäsa medan ugnen blir varm – cirka 20 minuter.

Pensla bullarna med vatten och strö på frön. Grädda i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Skölj, halvera och kärna ur plommonen. Koka upp dessa med vatten och socker  och låt sedan sjuda ett par minuter.

Lös jästen i degvätskan och tillsätt ingredienser enligt anvisningar. Låt degen jäsa i ca 45 minuter under bakduk och ta upp på mjölat bakbord.

Forma bullar och låt dem jäsa i ca 20 minuter. Pensla med vatten och toppa med valfria frön.

Grädda i ca 8-10 minuter, 200 grader. (varmluft)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.