Mjuk plommonkaka


kaka2

Hej hej!

Många träd börjar digna av plommon just nu, det är en härlig fruktperiod vi går till mötes! Jag har inte direkt några egna fruktträd (de vi planterat tar ett par år innan de ger frukt…) men jag brukar ”palla” äpplen och plommon hos föräldrarna när de inte hinner ta hand om sitt. Underbart!

Jag älskar att laga mat och baka efter säsong och nu är plommon högaktuella, båda goda och vackra! Det går ju verkligen att göra en hel massa saker men denna frukt. Du kommer få en hel rad olika recept här på bloggen inom närmsta tiden.

Plommonen får en härligt len konsistens och den mjuka, fluffiga kakan passar utmärkt till en kopp varmt att dricka. Vill du göra den ännu festligare kan du servera lite vaniljsås till.

Om du vill kan du smaksätta smeten med kardemumma istället för kanel, det är också gott! Vanilj funkar i det mesta. : )

Plommonkaka med kolatouch (en springform)

100 gram rumsvarmt smör
1 dl brun farin
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
2 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
3 hela ägg
0,5 dl mjölk
1 dl neutral olja
2 tsk pressad apelsinsaft
Skal från en apelsin
Plommon
Pärlsocker

Gör såhär;

Smörj en springform med smör och bröa formen.  Ugnen bör stå på 180 grader, jag använde inte varmluft.

Vispa smör och socker pösigt. Rör ner äggen, ett i taget, i smeten. Tillsätt därefter apelsin, olja och mjölk. Vänd om varsamt och vänd till sist ner de torra ingredienserna.

Häll ner smeten i formen. Dela plommonen på mitten, ta ur kärnan. Skär varje halva i ca 3 bitar och fördela i valfritt mönster i smeten. Strö över pärlsocker.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 minuter, den ska inte vara kladdig när du känner på den. Täck med lite aluminiumfolie mot slutet om du tycker att den blir för mörk. Låt svalna i formen en stund så att den hinner sätta sig. Låt den därefter svalna under duk.

kaka2

 

kaka3

Visst är det en vacker kaka?

 

 

kaka4

Ljuvligt gott till fikat!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.