Kardemumma- och vaniljdoftande plommonmuffins med havrecrumble 7


Mju

Nu är snart hösten här och jag tycker att det är jättehärligt! Strax utanför fönstret finns ett stort plommonträd som jag längtar efter att få plocka lite på, men jag får nog ge det några dagar till så att frukterna blir riktigt, riktigt mogna… Jag hoppas att årets skörd är god, jag har så många recept med härliga plommon som jag vill plöja igenom!

Tills dess att jag kan skörda har jag införskaffat mig några plommon från affären och dessa frukter fick omvandlas till muffins. Dessa muffins blev riktigt riktigt goda, en perfekt balans mellan sött och syrligt, mjukt och frasigt! En riktigt höstmuffins som jag kommer att göra många gånger igen och jag tror att det funkar precis lika bra med både äppel och blåbär som fyllning. Ett recept att spara med andra ord!

Som smaksättare till muffinssmeten valde jag kardemumma och vanilj. Vanligtvis är jag inte jätteförtjust i kardemumma men denna mix blev perfekt.  Om du är förtjust i kardemumma går det bra att öka mängden till 2 tsk. Som topping på muffinsen la jag på en god havrecrumble som blev riktigt frasig och god. Mums!

Plommonmuffins med havecrumble (ca 12-15 st)

100 gram smält smör

Ca 10 st plommon

2 ägg

1,75 dl strösocker

1 tsk kardemumma

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

Havrecrumble

40 gram smör

1 dl havregryn

0,5 dl vetemjöl

0,5 dl strösocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med att förbereda crumbeln. Blanda smör, havregryn, mjöl och socker till en smulig massa. Låt stå i kyl tills det är dags att toppa muffinsen.

Smält smöret till muffinsen och ställ åt sidan. Kärna ur plommonen och dela varje halva i två-tre delar.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma) i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt smör och mjölk och blanda väl.

Häll upp smeten i muffinsformar. Tryck ned två-tre bitar plommon i varje muffins och toppa med havrecrumble.

Grädda i ca 15-20 minuter i mitten av ugnen.

Blanda ihop alla ingredienser till toppingen och ställ i kylen tills det är dags att toppa muffinsen.

 

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggblandningen.

Tillsätt smör och mjölk i muffinssmeten och se till att smeten blir slät. Fyll muffinsformar och lägg i två-tre plommonbitar i varje form.

Toppa muffinsen med crumble och grädda i ca 15-20 minuter.

 

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

7 tankar om “Kardemumma- och vaniljdoftande plommonmuffins med havrecrumble