Plommonkaka med smultäcke i långpanna


Hejsan!

Den här veckan har vi verkligen haft riktigt höstväder – regn, rusk och mörka kvällar. Rätt mysigt ändå. Snart börjar löven falla, det är så fint! Hösten är härlig.

Något som är härligt med hösten är ju alla frukter som är som bäst just nu. Äpplen, päron och plommon – lika härliga allihop. Idag tänkte jag att ni skulle få recept på en härlig plommonkaka med smultäcke. Den är inte alls svår att göra men lär absolut imponera på fikagästerna.

Långpannan som jag använt är ca 28×40 cm.

 

Plommonkaka i långpanna

10 plommon
225 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
6 st hela ägg
7,5 dl vetemjöl

Smultäcke:
50 g smör
1,5 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla långpanna. Min form är ca 28×40 cm. Det går också bra att klä den med bakplåtspapper. Skölj, kärna ur och dela plommonen i minde bitar.

Vispa smör, socker och vaniljsocker fluffigt med elvisp. Vispa därefter ner ett ägg i taget tills allt blandats. Tillsätt mjölet och vänd ihop till en jämn smet.  Fördela smeten i formen, tryck ner plommonen. Blanda ingredienser till smultäcket, nyp ihop och fördela över kakan.

Fördela smultäcket över kakan. Grädda mitt i ugnen 35-40 minuter, känn med en sticka i mitten. Den ska inte vara kladdig. Servera som den är eller som med en klick grädde eller en kula glass. Vaniljsås funkar också finfint.

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.