Saftig äppelkaka med mandelspån 2


apple5

Hej på er,

Vardagen är tillbaka, semestern över för detta år och igår var det föräldramöte för våra stora tjej som börjar första klass på imorgon. Vi fick hit barnvakt och visst det väl helt okej att bjuda på fika då? : ) Jag hittar alltid anledningar till att baka. ; )

Idag fick jag även möjlighet att plocka äpplen hos en äldre dam så visst fick det bli en äppelkaka till fikat. Jag hittar ju alltid på en del när jag baka och även denna gång blev det en ny variant av kaka.

I den här saftiga kakan hittar du mandelmassa och kaneltäckta äpplen och jag toppade den med mandelspån och pärlsocker. Om du skulle vilja utesluta nötterna så går det bra att skippa alla nötter både i och på kakan, den blir toppen ändå!

Min långpanna är ca 28×32 cm. Klä gärna din form med bakplåtspapper så går det lätt att få ut kakan ur formen.

Äppelkaka i långpanna

2 ägg
4 dl strösocker
50 gram smör
3 dl mjölk
50 gram smör
50 gram finriven mandelmassa
3 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
0,5 tsk kanel
4 tsk bakpukver

 

5 äpplen
5 msk strösocker
2 msk kanel

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Riv mandelmassan fint. Ägg och socker blandar du i en annan bunke och rör ihop, det behöver inte vispas pösigt. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner smör samt mjölk i äggsmeten. Vänd därefter ned de torra ingredienserna samt mandelmassa.

Skala äpplena och skär i dem i skivor, blanda med kanel och socker. Häll ner smeten i formen och tryck ner äpplen däri. Toppa med pärlsocker om så önskas, har jag både socker och mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter, känn med sticka så att kakan är torr. Servera som den är eller med glass/vaniljsås.

apple1

Toppa kakan med det du önskar. Jag valde pärlsocker och mandelspån.

 

apple2

Skulle du exempelvis ha en massa päron hemma går det fint att byta ut äpplena mot det.

 

apple3

Det är en härlig period nu med alla frukter och bär!

 

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Saftig äppelkaka med mandelspån