Hemgjord söt-stark grov senap – imponera med en klassiker! 2


Halloj!

Jag är egentligen inte ”senap-människa” men tycker att det vid vissa tillfällen kan vara gott med en klick eller två – och just till julbordet kan vara ett sådant tillfälle. En smörgås med en skiva julskinka på får gärna toppas med ett tunt lager senap för min del, det kan jag till och med längta lite efter!

Oavsett hur mycket senap jag själv äter så vet jag att det är något som uppskattas av andra i familjen så därför får en burk senap ha en given plats på julbordet. I år har jag bestämt mig för att testa på att göra egen senap, tre sorter blir det! Senap smaksatt med öl och whisky kommer också.

Den första sorten får du receptet här. En lite klassisk grov, söt-stark senap brukar vara mångas favorit! Det kanske låter krångligt att göra sin egna senap men det är otroligt enkelt! Fördelen med att komponera ihop sin egen är att du själv kan styra över hur grov du vill ha den, vilken styrka du vill ha osv. Att du sedan slipper alla onödiga färgämnen och tillsatser är förstås ett stort plus!

Grov, söt-stark senap (ca 2 dl)

1 påse bruna senapsfrön
1 påse gula senapsfrön
1 1/2 msk strösocker
1 tsk salt
1 1/2 msk vitvinsvinäger
2 msk rapsolja
1 1/2 msk flytande honung

Gör såhär;

Blanda senapsfröna i en skål. Koka upp vatten och slå det över fröna, precis så att det täcker, och låt stå över natten. Sila fröna så att du blir av med vätskan och lägg den i en bunke. Tillsätt socker, salt och vinäger. Mixa samman detta med en stavmixer, du kan själv bestämma hur grov du vill ha den.

Mixa sedan ner olja och honung och låt allt gå ihop. Häll upp i burk och förvara i kyl.

 

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Hemgjord söt-stark grov senap – imponera med en klassiker!