Hel, saftig kyckling i ugn med soja och sambal olek!


Hej på er!

Hoppas att ni har en trevlig fredagkväll! Jag känner att jag har så många recept och bilder som bara ligger och väntar på att bli ”bloggade om” så jag känner att jag måste börja nånstans – det är så mycket gott som väntar ska ni veta! Barnen sover och maken är på arbetsresa i helgen så jag har tid på mig… : )

Nu tänker jag bjuda er på något som vi alla älskar här hemma! Kyckling äter vi mycket men igår gjorde jag hel kyckling i ugn och det är ju så smidigt, och så himla gott! Köttet blir så smakrikt och saftigt så det är väl värt tiden det tar.

Jag gör mig kyckling hel i ugnen (dela den på mitten så går det fortare) och så låter jag en blandning med smör, vitpeppar, soja och sambal olek täcka kycklingen. Efter cirka 1 1/2 timme i ugnen doftar det underbart och kycklingen är färdig. Skyn som bildas kan du göra en fantastisk sås på! (blanda sky med grädde, peppar och kanske lite soja och låt koka ihop)

Jag brukar egentligen servera den här kycklingen med kokt potatis, den hemgjoda gräddsåsen nämnd ovan och lite gelé men igår hade vi färska grönsaker och en god dipp till – kanongott det med!

När jag ska göra kyckling som räcker till 4 personer, 4 vuxna, gör jag två kycklingar så att man får varsin bröstfilé. Småbitarna som rensas är perfekta att spara till en sallad eller liknande. Eller så äter alla upp dem för att det är så gott ; ) Receptet nedan är för en kyckling, bara dubbla om du gör två.

Detta måste ni prova!

Hel kyckling med soja och sambal olek (1 kyckling)

1 st hel kyckling
50 gram smör
1-2 tsk soja
1-2 tsk sambal olek
Vitpeppar

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull och rör ner sambal olek, soja och malen vitpeppar. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och gör några hål i kycklingen med en vass kniv. Häll smörblandningen över kycklingen.
Sätt in kycklingen i mitten av ugnen i ca 1 1/2 timme (ca 85 grader i innnertemperatur). Ta ut kycklingen ur ugnen och låt svalna något innan du benar ur den.
Serverar med valfritt tillbehör.

Lägg kycklingen i en ugnsfast form och häll över smör- och kryddblandningen.

Bena ur kycklingen och servera med valfritt tillbehör.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *