Supergod kassler- och broccoligratäng! Perfekt vardagsmat! 6


Go kväll på er!

Dags för ett litet middagstips som jag tycker passar utmärkt att göra en vardag. Gratänger är alltid smidigt att göra och de klarar sig bra själva i ugnen medan man plockar undan disk, dukar och fixar med annat smått.

Ikväll bjöd jag på en jättegod kassler- och broccoligratäng med en god sås med grädde och ost. Valfria kryddor som vitlök, peppar och liter örter passar fint till och du kan med hjälp av dessa göra gratängen så att den passar dig helt i smaken. Våra barn här hemma gillar broccoli men om vill kan man exempelvis servera lite kokt potatis till.

Om du vill ha såsen lite tjockare i konsistensen kan du reda av den med lite vetemjöl/maizenamjöl. Vill du göra gratängen LCHF- vänligt utesluter du detta och gör enligt receptet nedan.

Gratängen går snabbt att svänga ihop och det som blir (eventuellt) över är perfekt att stoppa ner i en matlåda. Snabbt, gott och enkelt – kan nog inte bli mycket bättre en vardag : )

Enkel kassler- och broccoligratäng (4 personer)

500 gram färsk broccoli
1 gul lök
500 gram kassler
3 dl mjölk
3 dl grädde
3-4 dl riven ost
Salt & peppar
Smör

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, jag använde varmluft.
Skär broccolin i mindre bitar och förväll dem i kokande vatten ett par minuter. Lägg över dessa i en smord ugnsform.
Hacka lök och strimla kasslern. Fräs detta i smör ett par minuter. (strö nu över vetemjöl och rör om, om du vill ha det) Tillsätt grädde och mjölk och rör om ordentligt. Låt puttra ca 5 minuter, och lägg därefter i ca 2 dl riven ost. Rör om och puttra ytterligare ett par minuter.
Häll kasslersåsen över broccolin och toppa med resterande mängd ost. Gratinera i ca 20 minuter.

Förväll broccolin ett par minuter och lägg över dessa i en smord ugnsform. Låt ugnen vara på 220 grader. (varmluft)

Fräs lök och kassler i smör. Tillsätt grädde och mjölk och sedan ost. Låt detta puttra ihop till en sås. Häll detta över broccolin.

Gratinera gratängen i ca 20 minuter tills den fått fin färg.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

6 tankar om “Supergod kassler- och broccoligratäng! Perfekt vardagsmat!