Ugnsbakad falukorv med blomkålsmos och het grönsaksröra


IMG_7230

Halloj på er!

Igår var jag och de ”stora” barnen på cirkus – jättemysigt! Det blev en riktig helkväll och vi var inte hemma förrän 21,30, då var det två väääldigt trötta barn som skulle tas om hand och jag var väl själv inte direkt pigg. : ) Gårdagens middag lagades med två speedade barn runt benen så steg-för-steg bilder finns bara på korven den här gången. : ) Hur som helst, gårdagens middag tänker jag uppdatera er med nu istället oavsett många bilder eller ej och det är en rätt som funkar perfekt en vanlig vardagskväll.

Trots att korv inte egentligen är någon jättefavorit för mig så gillar både barn och make det så igår blev det falukorv som serverades. Denna rätt tycker jag faktiskt själv om och den går att variera väldigt mycket. Barnen åt pasta till sitt, och ett annat vanligt tillbehör här hemma är hemmagjort potatismos. Igår hade jag dock lite ”kylrensning” så det resulterade i blomkålsmos och en het, mustig grönsaksröra.

Falukorven kan du smaksätta som du vill. Jag gjorde vår igår mycket enkel med lök, äpple och ost (eftersom att det var så mycket smak i den kryddiga röran), men det är gott att smaksätta med paprika, senap/ketchup, grädde, och andra grönsaker. Att toppa med ost på slutet är alltid trevligt. Falukorven kan du förbereda i god tid innan det är dags att äta. Klä formen med folie och ställ i den i kylen så har du något enkelt att ta fram när alla börjar bli hungriga. Genom att koka lite pasta eller liknande till så har du middagen färdig på 25-30 minuter.

Jag gör oftast detta med en hel falukorvsring, då räcker det till fyra personer (två vuxna och två barn) och allt som oftast två lunchlådor.

Moset är mycket enkelt att göra och går hyfsat fort att göra. Den heta grönsaksröran innehåller en del blandade grönsaker (har kan du blanda i lite vad du har hemma) och då är den kryddad med krossade tomater, chili, vitlök och peppar. Den kommer jag göra flera gånger, kan tänka mig att den passar perfekt till en bit kött eller en kycklingfilé. Att smaksätta grönsaksröran med en matsked whiskey ger en ny dimension, testa dig fram och smaksätt med dina egna favoritkryddor.

Ugnsbakad falukorv med blomkålsmos och het grönsaksröra; (4-6 personer)

1 falukorvsring
1 gul lök
1 äpple
En bit ost

Blomkålsmos;

1 blomkålshuvud
2 dl vatten
2 dl grädde
Smör
Salt och peppar

Het grönsaksröra;

1 bit vitkål
1 zucchini
1 röd lök
2 st vitlöksklyftor
1 förpackning krossade tomater (min var kryddad med chili)
1 tsk sambal olek (kan uteslutas om tomaterna är smaksatta)
1 grönsaksbuljongtärning (eller med köttsmak om du önskar det)
Salt och peppar

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader. Skär snitt i falukorven med jämna mellanrum. Tryck ner en bit ost i vartannat hål, och en bit äpple i de andra. Tärna resterande ost och äpple och lägg detta tillsammans med grovhackad lök i mitten av korven. (ställ nu in i kylen om du förbereder detta)

Gratinera korven i ca 25 minuter. Ta ut formen och toppa korven med riven/hyvlad ost och låt detta smälta under den sista tiden i ugnen.

Blomkålsmoset gör du på följande sätt. Dela blomkålen i mindre bitar och blanda med vatten och grädde i en kastrull. Koka upp under omrörning och koka tills blomkålen är mjuk . Ta kastrullen åt sidan och mixa moset slätt med hjälp av en stavmixer. Rör ner en klick smör och smaksätt med salt, peppar och kanske någon god örtkrydda. Sätt på lock och ställ åt sidan tills det är dags för servering.

Grönsaksröran är mycket enkel. Dela vitkål, lök, zucchini och vitlök i mindre bitar. Fräs detta i smör utan att det tar färg. Häll på en burk krossade tomater, salt, peppar och eventuella andra kryddor och låt småputtra tills grönsakerna mjuknat och du är nöjd med smaken, ca 20 minuter. Smaka av och servera den till valfritt tillbehör.

IMG_7219

Skär skåror i korven och fyll med äpple och ost, och lägg resterande grönsaker/ost mitt i korvringen.

IMG_7227

Ta ut korven när den i princip är färdig och lägg på ost. Låt den smälta och servera.

IMG_7240

Servera korven tillsammans med mos och grönsaksröra, eller valfria tillbehör. Ketchup brukar vara givet för barnen och en klick senap brukar vara uppskattat hos maken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.