Kolakakor med hackad daim – farligt goda småkakor!


IMG_7426

Hej och hallå på er!

Helgen har verkligen rusat förbi! Jag älskar att våren är här, man får så mycket ny energi när solen visar sig och jag gillar verkligen den härliga vårluften!

Idag har vi haft gäster på besök, och gäster innebär för mig att jag får baka! Eller ja, baka kan jag ju förstås göra när som helst men jag äter själv inte så himla mycket kakor så jag brukar passa på att baka lite extra de gånger jag vet att jag kan ”bjuda bort” en del. Jättesmidigt!

Idag stod småkakor på schemat och dessa var verkligen farligt goda! I grund och botten är det en klassisk kolakak/sirapskaka, ni vet en sån där lite avlång kaka med lätt smak av ljus sirap som är både knaprig och lite seg. Mums! De här små sötsakerna valde jag att smaksätta med hackad daim, en jättegod smakkombination! De är sådär härligt knapriga på utsidan med en seg kärna, och så smakar de gott av såväl krokant som choklad – en riktig godiskaka helt enkelt.

Det blev inte många kakor kvar på kakfatet men om du får några över passar de fint att lägga i frysen. Dessa kommer bli en given favorit för såväl kalas, utflykter och en minifika en kväll till en god kopp te.

Kakorna är väldigt lätta att göra, perfekt om du får oväntat besök. Prova prova! : )

Kolakakor med hackad daim (25-30 st)

100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk sirap
2 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dubbel-daim (plus ytterligare 1/2 daim till garnering)

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde inte varmluft. Blanda samtliga ingredienser (utom daim) i en skål och knåda hastigt ihop till en fast det. Hacka daimen i mindre bitar och knåda in det i degen. (använd ett helt dubbel-daim nu och spara 1/2 till garnering)

Dela degen i 3 lika stora bitar och rulla dem till längder, nästan lika långa som en plåt. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till något. Hacka resterande daim och fördela över längderna.. Rulla ut bitarna till fingertjocka längder, lika långa som plåten.

Grädda i mitt av ugnen ca 15 minuter. Skär kakorna i bitar medan de är varma och låt svalna på plåten. Förvara torrt.

IMG_7383

Blanda samtliga ingredienser, utom daimet, i en bunke och knåda ihop till en smidig deg.

IMG_7385

Hacka daimen och knåda in det i degen.

IMG_7387

Dela degen i 3 rullar och platta till något. Toppa med hackad daim.

IMG_7392

Grädda kakorna i ca 15 minuter. Skär dem i bitar medan de är varma och låt sedan svalna på plåt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *