Kolabiskvier!


kola2

Tjolahopp!

Biskvi-time! Denna underbara lilla kaka alltså! Biskvier är ett favoritbakverk för mig och om du kikar runt på bloggen hittar du några olika varianter.

Den här gången blir det en söt biskvi med kolatoner! Kolan kommer från karamelliserad mjölk. Om du vill ha du köpa kondenserad mjölk och koka burken några timmar (hur du gör ka du läsa här) eller så köper du färdig kondenserad mjölk – vääääldigt smidigt.

Marängsmörkrämen nedan är en riktig höjdare, gör hela satsen och kanske dela upp för olika smaksättningar? Väl värt tiden det tar att göra den!

Och du, du glömmer väl inte att nominera bloggen till Matbloggspriset 2016? Det gör du här; www.matbloggspriset.se/nominera/

Biskvier med dulche de leche-smörkräm (ca 30 st)

400 gram mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor (från ägg modell större, ta tre annars)

375 gram smör, rumstempererat
2 äggvitor
1,75 dl strösocker
0,5 dl vatten
Knappt en burk karamelliserad mjölk

Ljus eller mörk choklad som täcke

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Blanda ner äggvita och socker till en jämn smet. Klicka eller spritsa ut små rundlar på bakplåtspapper, platta ev till de något. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Bottnarna ska svalna helt innan fyllningen kommer på.

Nu är det dags för marängsmörkrämen! Använd en termometer så blir resultatet bäst! Har du ingen sådan så kommer du får stora användning av den framöver. Det är en stor fördel att använda en köksassistent, det blir en hel del vispande. Äggvitorna ska vispas till ett hårt skum, använd assistenten redan här. Koka upp sockret tillsammans med vattnet i en kastrull. Rör ej utan skaka kastrullen försiktigt om du behöver. Detta ska koka till 121 grader.

Häll i sockerlagen i äggvitorna samtidigt som assistenten vispar på max, det ska vara en tunn stråle ner i smeten. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat. Nu ska smöret i! Klicka i det i små klickar och vispa hela tiden. Ibland ser det lite klumpigt ut men fortsätt vispa så blir den slät! Smaksätt genom att vända ner den karamelliserade mjölken. Låt krämen gärna stå i kylen en stund innan du lägger på den på bottnarna.

Nu ska det monteras! Bred på fyllning på bottnarna precis som du själv vill. Låt de små i kylen ca 25 minuter. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna någon minut. Doppa biskvierna försiktigt i choklad och ställ in dem i kylen igen.

Servera, mums!

kola1

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.