Läckra daimbiskvier med marängsmörkräm och kola! 6


biskvier

Tjingeling!

Hoppas allt är bra med er! Förra helgen hade vi gäster, självfallet lika trevligt som vanligt, och eftersom att vi skulle fira makens födelsedag så bakade jag lite extra.

Biskvier! Bara man hör på namnet så förstår man ju hur gott det är! Sådär små naggande goda, härlig smörkräm och ljuvlig choklad på toppen. Mums!

Den här gången testade jag en nu smörkräm, och det blev toppen – marängsmörkräm! Jag tycker att en vanlig smörkräm kan bli ganska bastant och kompakt så detta blev min nya favorit! Jag smaksatte den med karamelliserad mjölk så hela krämen fick en väldigt god kolasmak. Hackad Daim i gjorde det ju inte sämre direkt! : )

Spana in receptet och bli inte avskräckt för de olika momenten, det är så himla kul! Och gott!

Jag använde ett recept på biskvibottnar som jag kört på tidigare, kanon varje gång!

Daimbiskvier med marängsmörkräm (ca 30 st)

400 gram mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor (från ägg modell större, ta tre annars)

375 gram smör, rumstempererat
2 äggvitor
1,75 dl strösocker
0,5 dl vatten
2 st dubbeldaim
Knappt en burk karamelliserad mjölk

Ljus eller mörk choklad som täcke

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Blanda ner äggvita och socker till en jämn smet. Klicka eller spritsa ut små rundlar på bakplåtspapper, platta ev till de något. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Bottnarna ska svalna helt innan fyllningen kommer på.

Nu är det dags för marängsmörkrämen! Använd en termometer så blir resultatet bäst! Har du ingen sådan så kommer du får stora användning av den framöver. Det är en stor fördel att använda en köksassistent, det blir en hel del vispande. Äggvitorna ska vispas till ett hårt skum, använd assistenten redan här. Koka upp sockret tillsammans med vattnet i en kastrull. Rör ej utan skaka kastrullen försiktigt om du behöver. Detta ska koka till 121 grader.

Häll i sockerlagen i äggvitorna samtidigt som assistenten vispar på max, det ska vara en tunn stråle ner i smeten. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat. Nu ska smöret i! Klicka i det i små klickar och vispa hela tiden. Ibland ser det lite klumpigt ut men fortsätt vispa så blir den slät! Smaksätt genom att vända ner den karamelliserade mjölken och daimen. Låt krämen gärna stå i kylen en stund innan du lägger på den på bottnarna.

Nu ska det monteras! Bred på fyllning på bottnarna precis som du själv vill. Låt de små i kylen ca 25 minuter. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna någon minut. Doppa biskvierna försiktigt i choklad och ställ in dem i kylen igen. Här kan du även toppa med lite Daim om du vill.

Servera, mums!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

6 tankar om “Läckra daimbiskvier med marängsmörkräm och kola!