Klassiska chokladbiskvier – krämig fyllning och seg mandelbotten!


God förmiddag!

Ett favoritbakverk här hemma, för såväl stora som små, är härligt klassiska chokladbiskvier. Att köpa dem på konditori går förstås bra men en hemmagjord variant är riktigt bra! Lite pyssligt är det, och det tar lite tid, men det är väääldigt gott och så är det faktiskt väldigt roligt att göra själv.

Det finns en hel massa olika recept på chokladbiskvier, allt från hur man ska göra sina bottnar på bästa sätt till hur man gör sin fyllning. Den här fyllningen är ganska fast med god chokladsmak. Biskvierna är ganska mäktiga så de räcker länge. De går fint att stoppa i frysen, en perfekt kaka att plocka fram vid oväntat besök.

Det här receptet ger 15 st lite större biskvier men du kan självfallet gör dem lite mindre om du vill, då får du ut fler av receptet. Tänk då bara på att tiden för bottnarna i ugnen kan behöva kortas ner något.

Visst, den här gången blev de varken jättesläta eller snyggt toppiga, men så är det när man bakar med en 3,5-åring och en 1,5 åring . ; ) Ni får stå ut helt enkelt : ) Jag lyckades iaf rädda både fyllning och bottnar från att bli uppätna , det är en bedrift ni med de små i köket!

Klassiska chokladbiskvier (ca 15 st)

Bottnar

275 gram mandelmassa
1 äggvita

Fyllning

100 gram mörk choklad
250 gram rumsvarmt smör
3 dl florsocker (eventuellt mer om du vill ha en fastare fyllning)
2-3 tsk vaniljsocker
2 äggulor

Topping

200 gram mörk choklad
1 msk naturell olja

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, det är dags att göra bottnar. Riv mandelmassa grovt och arbeta in äggvitan lite i taget. Smeten ska bli jämn och slät. Klicka ut rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda bottnarna i ca 12 minuter, sätt plåten mitt i ugnen. Låt de svalna en liten stund på plåten innan du flyttar över dem till ett galler. Låt de svalna helt på gallret innan du lägger på fyllningen.

Smält chokladen till fyllningen över vattenbad och låt detta svalna. Vispa rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor till en smidig smet, använd gärna en elvisp. Vänd ner den smälta chokladen och blanda runt ordentligt.

Fördela fyllningen på bottnarna, låt biskvierna gärna bli toppiga. Sätt in samtliga biskviera i kylen i minst 30 minuter.

Smält chokladen till toppingen över vattenbad. Tillsätt oljan på slutet om rör om. Doppa biskvierna i chokladen och låt stelna i kylskåp.

Förvara i kyl eller frys.

Blanda ihop smeten till bottnarna och grädda dem mitt i ugnen.

Blanda ihop fyllningen och fördela den på de avsvalnade bottnarna.

Doppa biskvierna i choklad och låt de stelna i kylskåp.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.