Syrengele/marmelad – ta vara på blommiga syrener! 1


IMG_9627

Hej på er allihop!

Nu är det dags för det första receptet innehållandes syréner, resten får ni vänta på till helgen eftersom att de måste stå och dra ett tag till.

Vi var ju ute och plockade ett större antal lila klasar häromdagen och jag blev så himla sugen på att experimentera fram ett marmeladrecept. Sagt och gjort, efter lite kokande och provsmakande så har jag nu ett par burkar i kylen.

Jag tycker förvisso att det mer är en gelé än marmelad men god är den, nästan lite honungslikande i smaken. Blommig och söt men ändå ganska mild. Dottern har den som ny favorit och hon vill ha det på sina smörgåsar för hon har ”misann sett” att Nicke Nyfiken får ha sylt på sina smörgåsar. : )

Jag tror att den kan vara god till såväl mat som att baka med så jag får spinna vidare på det.

Vad tycker ni? Är den här typen av recept roliga? Önskar ni tips på mer hemgjorda saker under sommaren – saft, sylt, marmelad, kakor och annat?

Syréngele (ca 2 burkar)

5 dl vatten
1/2 gul påse melatin (20 gram)
500 gram strösocker
1/2 lime – endast saften
75 gram syrenblommor – rensad vikt

Gör såhär;

Skölj klasarna och repa dem så att du får av blommorna.
Blanda vatten och melatin i en kastrull. Tillsätt socker och pressad lime. Tillsätt blommorna i blandingen och låt det hela koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen och låt småkoka på medelvärme tills blandningen tjocknat något, det tog ca 20 minuter för mig. Ta av kastrullen från plattan och sila blandningen. Häll upp den varma gelén i rena burkar och förslut på en gång. Låt svalna och förvara sedan i kylen.

IMG_9618

Blanda samman alla ingredienser enligt anvisningarna och låt blandningen koka upp.

IMG_9620

Låt det hela koka på medelvärme i ca 20 minuter tills blandningen tjocknat något.

IMG_9624

Häll upp den varma gelén på rena burkar och låt svalna. Förvara svalt.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Syrengele/marmelad – ta vara på blommiga syrener!