Snabb kolasås till sommarens glass! 1


IMG_3065

Hej och hallå på er!

Jag har haft en stoooor skål färska jordgubbar i kylen några dagar från den senaste självplockningen, och idag har det blivit en jordgubbsinspirerad dag i köket när jag tagit hand om alla gubbarna. Det har bakats en härlig kaka, kokats saft och kräm – massor av gott med andra ord! Jag ska ladda över bilder till datorn och lägga upp recepten snarast möjligt. För visst är det väl härligt med jordgubbar?

Innan det är dags för jordgubbsrecept att hamna på bloggen så tänkte jag passa på att tipsa om ett gott tillbehör till glass. Här har vi haft över 25 grader varmt idag så jag var inom affären och köpte hem glass till barnen, svalkande och gott. Jag är verkligen förtjust i kolasås som tillbehör till glass och nu tänkte jag tipsa er om ett snabbt och väldigt enkelt recept på just kolasås.

Den här gyllne såsen kokar du ihop på ett par minuter och när den svalnat har du en gräddkolasmakande sås att hälla över din glass. Som du ser på bilden ovan serverade jag glassen med sås, lite grädde och saltrostade nötter men tillbehör väljer du förstås själv. Strössel? Små godisbitar? Eller bara sås och glass? Välj och vraka, och ställ fram en stor skål med kolasås. : )

Snabb kolasås

1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl strösocker

Gör såhär;

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt blandningen koka upp, rör då och då, och låt sedan småkoka på medelvärme i cirka 5 minuter. Rör om då och då så att inte såsen bränns fast. Såsen är ganska lös efter fem minuter i kastrullen men den tjocknar rejält när det svalnat så koka den inte för länge. 5 minuter brukar vara alldeles lagom. Förvara i kyl till serveringstillfället, och låt den gärna stå i rumstemperatur en stund innan servering.

IMG_2985

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp under omrörning.

IMG_3039

Låt såsen svalna och förvara i kylskåp.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Snabb kolasås till sommarens glass!