Pepparkakskolasås – underbart till glass!


IMG_4892

Halloj,

Nu är det bra nära till jul, mysigt!

Vi hade gäster igår och känner att jag bara vill smita in och ge er recept på den toppengoda sås vi åt till vår glass som efterrätt.  Jag brukar göra egen kolasås till diverse efterrätter men detta julvariant är helt klart en ny favorit!

Kolasåsen har en god smak av pepparkaka och passar utmärkt till glass och en klick grädde. En maräng till är super!

Såsen tjocknar ganska mycket när den kallnar så koka den inte för länge. Den är jättegod både ljummen som kall men tänk på att den lätt stelnar om du har den ljummen på kall glass.

Prova absolut detta under julledigheten!

2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 tsk pepparkakskrydda (smaka av)
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär;

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull (utom kryddorna) och låt koka upp under varsam omrörning. Låt puttra på medelvärme i ca 10-20 minuter beroende på hur tjock sås du vill ha. Den tjockar ytterligare något när den svalnat. Rör om då och då så att såsen inte bränns fast i kastrullen.
Förvara eventuell överbliven sås i kyl.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.