Äppelcheesecake-bars med kanelcrunch och karamellsås! 2


a3

Hej på er!

Hoppas att ni haft en riktigt härlig helg! Här är det riktigt höstigt nu – regn, löv i alla möjliga färger och värmeljus överallt! Vågar jag nämna att jag trots allt längtar till dalande snöflingor och ljusstakar? ; )

Meeeen, nu när de är sådär riktigt höstigt så passar det väl utmärkt med en riktig höstkaka? Det tycker jag, och jag vill lova att det är en kaka du bara MÅSTE baka!

Vi hade gäster igår så jag och min svägerska hängde i köket ihop en stund och knåpade ihop denna läckerhet. SÅ himla god! Det är några steg att baka sig igenom men det är det väl värt – en ny höstfavorit! Passar lite bra till fikastunden som till efterrätten.

Vad är det då egentligen? Ja, jag kallar dessa bitar för äppelcheesecake-bars med kanelcrunch och karamellsås. Ja, du hör väl hur gott det låter?! Alla delar passar så bra ihop och det är en rad olika konsistenser. En höjdarkaka!

Jag kokade kolasåsen själv men du kan använda en färdig variant om du vill.

Äppelcheesecake-bars med kanelcrunch och karamellsås

4,75 dl vetemjöl
1,25 dl farinsocker (knappt)
220 gram smör

450 gram  naturell philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
1 dl strösocker

3 äpplen (skalade och tärnade)
3 msk strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker

2,25 dl farinsocker
2,25 dl vetemjöl (drygt)
100 gram smör
1 dl havregryn
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk vaniljpulver

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl socker
3 msk ljus sirap
En nypa havssalt

Gör såhär;

Formen jag använde är ca 35×28 cm. Klä formen med aluminiumfolie. Blanda mjöl, farinsocker och smör till en smulig massa.  Tryck ut i formen och förgrädda i 175 graders värme i 15 minuter.  Låt svalna.

Blanda färskost med ägg, socker och vanilj till en slät kräm. Häll i pajskalet.

Blanda skalat och tärnat äpple med socker, kanel och vanilj. Blanda därefter ihop crunchet genom att knåda ihop smör, mjöl, socker, havregryn, kanel och vanilj i en bunke. Strö äppeltärningar över färskostfyllningen och toppa därefter med Crunch.

Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna.

Koka kolasåsen medan kakan är i ugnen, den ska svalna innan den hälls över kakan. Blanda grädde, socker och sirap. Koka upp och sänk till medelvärme. Låt koka i ca 15 minuter, rör om då och då. Smaka av med lite salt och dra av från kastrullen. Såsen stelnar mer när den svalnat.

Häll kolasåsen och kakan. Servera och njuuuut!

 

a2

 

a4

 

a5

 

a1

 

 

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Äppelcheesecake-bars med kanelcrunch och karamellsås!