Klassisk smulpaj med rabarberfyllning och vaniljsås


IMG_4094

Go kväll!

Hade en mysig dag med barnen och maken igår, och vår stora tjej som gärna hjälper till i köket ville att vi skulle baka… Ja, ni kan ju tänka er att jag inte var sen på att hänga på den tanken : )

Säga vad man vill, ibland är det skönt att svänga ihop något snabbt och enkelt som varken kräver massor av ingredienser, lång tid i köket eller massor av disk. Paj! Paj är så himla smidigt, och med en färdig vaniljsås är fikat gjort på en kort stund. (vill du göra egen vaniljsås finns det självfallet recept på det hos mig, här bland annat)

Gårdagens paj blev en klassisk smulpaj med sötsyrlig rabarberfyllning. Barnen slevade i sig och jag och maken var nog lika förtjusta – något så gott i all enkelhet.

Smulpaj är något jag skulle kunna gå upp och göra i sömnen för receptet sitter i ryggmärgen men här får ni ett kanonrecept på en enkel, och jättegod paj! Fyll den med valfria frukter och bär. (använd potatismjöl till de bär/frukter som gärna saftar sig) Hur mycket socker du ska använda i pajen är också lite olika, syrlig rabarber kräver generellt sätt mer socker  söta jordgubbar osv. Anpassa lite efter eget önskemål.

Enkel smulpaj (4-6 personer)

150 gram smör
3 smk strösocker
3,5 dl vetemjöl

Fyllning

400 gram valfria bär/frukter
3-4 msk strösocker
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, jag använde inte varmluft.
Nyp ihop smör, socker och mjöl till en smulig massa. Dela bären/frukten i mindre bitar och blanda med socker, potatismjöl och vaniljsocker i en skål. Smörj en pajform och fördela frukten däri. Toppa med smuldeg och grädda i ugnen i ca 15-20 minuters, tills pajen fått fin färg och fyllningen mjuknat.

Låt pajen svalna något och servera med vaniljsås.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.