Ljusa tekakor med solrosfrön – snabbt och smidigt LCHF-bröd


IMG_4192

Halloj på er!

Dagarna går i ett här… Igår blev det strandbesök med massor av lek och bad, och på hemvägen stannade vi till och åt både lunch och glass i solskenet – fantastiskt skönt! På tisdag åker jag och barnen uppåt landet ett par dagar för att hälsa på släkten men vi är snart tillbaka igen. Datorn åker dock självfallet med i väskan så det kommer att droppa in inlägg titt som tätt under hela nästa vecka.

Recept är det dags för nu, och det är dags för ett till bakverk i LCHF-stil. Dessa ljusa små tekakor är väldigt enkla att göra, och smakar mycket gott. Visst, de är inte lika fluffiga som en tekaka bakad på vetemjöl men de funkar alldeles utmärkt som substitut som man saknar en frukostsmörgås eller liknande.

Jag valde att tillsätta lite solrosfrön i min smet för att få lite gott tuggmotstånd. Ta bort dem, lägg till/byt ute – gör vad som passar dig själv allra bäst. Servera med ett gott pålägg.

LCHF-tekakor (6 st)

5 hela ägg
100 gram smält smör
1 1/2 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
3 krm salt
1 tsk bakpulver
2-3 msk solrosfrön

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och låt det svalna något. Vispa äggen med elvisp så att det blir riktigt fluffigt, det tar ett par minuter. Vänd ner smöret och blanda om ordentligt.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i äggsmeten. Låt smeten svälla i ca 10 minuter.
Fukta händerna med kallt vatten och forma 6 runda, något platta kakor (ca 1 cm) och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Om du önskar kan du strö över lite frön på toppen.
Grädda tekakorna mitt i ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.

IMG_4166

Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda väl. Låt svälla i 10 minuter.

IMG_4171

Fukta händerna och forma 6 st små tekakor.

IMG_4184

Låt tekakorna svalna och servera med gott pålägg.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.