Amerikansk äppelpaj med mördeg serverad med mjuk vaniljglass


IMG_6957

Hej på er allihop!

Hur har ni det? Jag har varit lite frånvarande de senaste dagarna då jag åkt på en dunderförkylning. SÅ himla störigt – har varken tid eller lust att vara sjuk just nu! Febern har iaf gett med sig så nu ska jag bara vila bort snuvan och hostan. Imorgon drar inskolning för barnen igång på förskolan och då måste jag vara redo!

Nog om tråkigheter som förkylning, nu är det dags för lite recept! Tidigare i veckan, när jag fortfarande var pigg, bakade jag en äppelpaj som jag och maken provsmakade på kvällen. Maken är egentligen mest förtjust i smulpaj men jag hade inte tillräckligt med smör hemma så det fick bli en amerikansk variant på paj, mördegsbotten/toppen med kanel-och vaniljstekta äpplen. Väldigt god! Jag serverade pajen tillsammans med mjukglass men vaniljsås funkar förstås precis lika bra!

Det kanske kan tyckas lite krångligt att göra sin egen mördeg, kavla den, steka äpplen osv men det är värt det. En kul twist på paj!

Jag ska snörvla vidare, hoppas ni gillar receptet! : )

Amerikansk äppelpaj med stekta äpplen

Mördeg

150 gram kallt smör
3/4 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1/2 msk kallt vatten
1 ägg

Fyllning

8 st äpplen, jag använde en syrlig sort
Smör
2-3 msk malen kanel
2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker

Ägg och mjölk till pensling
Råsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på strax under 200 grader.
Börja med mördegen genom att nypa ihop smör, mjöl och florsocker. Tillsätt därefter ägg och vatten och arbeta tills det du har en deg som går ihop. Undvik att knåda degen, den ska bara precis gå ihop – annars förlorar mördegen sin charm.
Plasta in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Dela därefter degen i två delar (den ena ska vara lite större än den andra) och kavla ut dem, ca 5 mm tjock. Täck en valfri form, förslagsvis med löstagbar botten, med den större biten deg. Ställ in i kyl.

Skala äpplena och stek dem i en rejäl klick smör, stek på medelvärme. Smaksätt med socker, kanel och vanilj – smaka gärna av för att se om du vill lägga till ytterligare lite av någon krydda. Stek äpplena mjuka och låt dem svalna.

Fyll pajformen med äpplena och kavla ut sista degen bit, stor nog för att täcka pajformen. Pensla lite ägg på den kanten som ska vara på insidan så att locket fäster bättre. Pensla pajen med ägg uppvispat med mjölk och strö över råsocker.

Grädda pajen mitt i ugnen i 25-35 minuter, beroende på ugn. Servera med valfritt tillbehör.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.