Enkel äppelpaj med nöttäcke


IMG_6118

Hej hej!

Nu är jag tillbaka vid datorn efter en helg med marknadsbesök, glass, karuseller, lek med vänner och massa annat trevligt! Har du haft det bra?

I lördags när vi hade vänner på besök serverade jag en ljuvlig äppelpaj med smuldeg till efterrätt, något som uppskattades av alla! Supergod blev den! Smulpaj är ju otroligt enkelt att göra, och den går fint att förbereda. Jag gjorde min helt färdig (förutom tiden i ugnen) på förmiddagen och ett nån timme innan vi skulle äta den gräddade jag den i ugnen. Jättesmidigt! Servera gärna med vaniljsås eller en klick glass till. Här hittar du ett superbra recept på smulpaj.

Den lilla paj jag tänkte tipsa dig om nedan är jättegod – om du tycker om nötter! I botten av pajen finns tunna skivor av kanelsmakande äpplen och som täckte finns en hel del blandade nötter. Den är väldigt lätt att göra och eftersom att den inte innehåller mjöl passar den även fint som den som äter en mer liberal LCHF-kost (byt i så fall ut strösockret mot valfri sötning, ex sukrin eller honung).

Välj de nötter du tycker bäst om. Jag hade en färdig nötblandning hemma så den blev en mix den här gången. Servera gärna med vaniljsås, glass eller lite grädde.

Jag gjorde min paj i  portionsform men du kan även göra den i en något större form.

Äppelpaj med nöttäcke (4 personer)

4 st äpplen (jag hade ca 70 gram äpple/person)
2 msk strösocker
1-1,5 msk malen kanel
3-4 dl valfria nötter
Smör

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en pajform, skala och skiva äpplena och fördela skivorna i formen. Strö över socker och kanel.
Hacka nötterna grovt och strö över äpplena. Skiva över smör så att det nästan täcker fyllningen. (att hyvla med osthyvel går fint!)
Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter, tills äpplena är mjuka och nötterna fått lite färg.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *