LCHF-knäckebröd bakat med jäst – gott gott! 2


IMG_8894

Hej på er!

Måndag igen – skönt med ny vecka! Som vanligt är jag iväg på kurs ikväll men resten av veckan är ännu ganska oplanerad så jag hoppas kunna bjuda er på många härliga recept!

Till frukost i morse åt jag ett kanongott knäckebröd som jag bakat i helgen! Grundreceptet kommer från Expressens LCHF-bilaga, gjorde lite småändringar och det blev kanon! När det gäller just knäckebröd varierar jag mig ganska mycket (både inom LCHF-vänliga alternativ och vanliga), detta kommer att hamna bland favoriterna.

Knäckebrödet är bakat på fröer och mandelmjöl, men även med jäst! Detta är det första LCHF-bröd jag bakat med just jäst och jag är väldigt nöjd med resultatet. Tack vare mandelmjöl känns det inte som ett rent fröknäcke (vilket jag börjar tröttna lite på) utan bra balans och gott tuggmotstånd.

Jag tycker att det är lättbakat men man får hålla lite koll i ugnen så att det inte lir för mörkt. Sänk då värmen något så att det får torka på lägre temperatur.

Servera med massor av gott pålägg!

LCHF-knäckebröd med jäst (två stora kakor att dela)

7 gram färsk jäst
200 gram vatten (jag hade kallt)
4 msk solroskärnor
3 msk pumpakärnor
1 msk chiafrön
1 msk svarta psylliumfrön
1 dl mandelmjöl
1 krm salt
1,5 msk fiberhusk

Gör såhär;

Fördela jästen i en bunke, tillsätt  vatten och rör om så att jästen löses upp.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner i vätskan. Blanda ordentligt och täck bunken med plastfolie. Låt jäsa 2 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Strö lite mandelmjöl på bakbänken och ta upp degen. Dela den i två delar och kavla ut varje deg tunt. (för mig var det lättare att lägga degbiten på bakplåtspapper och sen kavla istället för att försöka lyfta över den tunna kakan till pappret)

Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter, tills det fått fin färg och blivit knaprig. Låt det svalna på galler och bryt sedan i bitar.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “LCHF-knäckebröd bakat med jäst – gott gott!