Fröknäcke med chiafrön, rapsolja och andra kärnor/frön – LCHF-bröd! 1


Hejsan svejsan!

Idag har jag bakat lite ”knäcke”. Inget traditionellt knäckebröd utan ett jättegott och väldigt nyttigt fröknäcke med blandade frön, en god rapsolja och lite andra goda saker. Fröknäcket är gott som frukostbröd eller som ”kex” till en ostbricka. Recepetet är anpassat för de som äter LCHF-kost, men även om jag inte själv följer LCHF strikt så tycker jag att det är riktigt gott.

Fröknäcket är superenkelt att göra och smeten rör man snabbt ihop. Ingen jäsning, ingen kavling och inget kladd, mycket uppskattat!

Knapriga fröknäcken med blandade frön (en plåt)

1/2 dl  pumpakärnor
1/2 dl ljusa sesamfrön
1/2 dl chiafrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl hela linfrön
1 msk fiberhusk
2 msk pofiber
0,5-1 tsl salt
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl kokande vatten

Gör såhär;

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vattnet och rör oljan. Tillsätt vätskan till de torra ingredienserna, rör om och låt svälla något minut.

Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ca 30 minuter. Ta ut plåten och dela i mindre bitar. Grädda i ca 5-10 minuter, sänk därefter värmen till 50 grader och torka fröknäckena tills de är torra. Låt svalna och förvara i plåtburk.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Bred ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda enligt anvisningar. Förvara torrt.

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Fröknäcke med chiafrön, rapsolja och andra kärnor/frön – LCHF-bröd!