Pitabröd – stoppa ner din favoritfyllning!


IMG_9056

Hej hej,

Hoppas att ni haft en skön helg! Jag tänkte att ni skulle få ett litet brödrecept, det var ett tag sen!

Förra helgen när vi hade gäster bjöd jag på pulled pork, massor av färska grönsaker, kall sås och så detta hembakade pitabröd – jättegott! Alla åt med goda aptit och var överens om att dessa pitabröd funkade precis lika bra som de kan köper, kanske till och med lite bättre.

Det kanske ser krångligt ut men det är det inte! Tricket som jag tycker är bäst att använda sig av för att få den klassiska ”fickan” är att grädda bröden på en varm plåt. Låt plåten stå inne i ugnen redan när du startar den så hinner den komma upp i bra temperatur.

Fyll bröden med din egen favoritfyllning och servera till lunch eller middag!

Det går fint att halvera receptet om du önskar.

Pitabröd (ca 16 st)

50 gram färsk jäst
6 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl grahamsmjöl
12-13 dl vetemjöl (jag använde special-varianten)

Gör såhär;

Smula jästen och lägg den i en bunke. Värm vattnet till ca 37 grader, och lös jästen med vätskan. Tillsätt salt och grahamsmjöl. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg, gärna med maskin i ca 5 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i bitar. Rulla varje bit till en rund bulle och låt dem jäsa under duk i 15 minuter. Sätt samtidigt på ugnen, 200 grader – jag använde varmluft. Låt en plåt vara inne i ugnen från det att du sätter på den.

Kavla ut bitarna till tunna kakor, ca 1 cm tjocka. Lägg över dem på en varma plåten och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. De ska blåsa upp och bli lite bubbliga. Låt svalna på galler.

IMG_9084

Fyll med valfri fyllning och gärna massor av grönsaker!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *