Pepparkaksparfait med mandelknäck och citrussås 1


IMG_9760

Hej på er!

Nu när det trots allt inte är alltför lång tid kvar till jul tänkte jag tipsa er om en supergod dessert som är riktigt ”julig”. Jag bjöd mina gäster på detta för ett par veckor sedan och vi kom överens om att den var jättegod – utmärkt till jul, nyår eller en liten adventsfika.

Grundreceptet kommer egentligen från ICA men jag gjorde om både parfaiten och såsen lite, och i kombination med min mandelknäck/krokant blev det super! Och faktiskt väldigt enkelt att göra! Ett stort plus när man har så mycket annat att greja med innan jul är att den här desserten bara mår bra av att göras lite i förväg.

Jag tycker personligen att clementinsåsen blev lite för lös så nästa gång (för den blir en nästa gång, sååå gott!) så kommer jag att tilsätta 1/2-1 gelatinblad i såsen tror jag. En smaksak.

Lite granatäpple fick bli lite dekoration, pynta som du vill! : )

Pepparkaksparfait (4 personer)

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
2 äggvitor
1 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen kanel
12 grovt krossade pepparkakor

Clementinsås

Saften från 6 st clementiner
0,75 tsk äkta vaniljpulver (det går även bra med en delad vaniljstång)
0,5 dl strösocker
3 msk apelsinjuice

Mandelknäck/krokant

1 dl strösocker
1 dl hackad sötmandel

Gör såhär;

Gör parfaiten genom att vispa äggvitorna och florsockret till ett fast skum, se till att inte få med någon gula! Vispa därefter både grädde och creme fraiche med elvisp – var för sig. Vispa ganska hårt så att den inte rinner runt för mycket.
Smaksätt creme fraichen med vaniljsocker och kanel, vänd därefter ned blandningen med äggvita/florsocker. Rör inte för mycket utan ”vänd” för att behålla luft. Vänd sedan ner grädden och till sist vänder du försiktigt ner dina krossade pepparkakor. Smaka gärna av.

Klä av avlång bakform (eller vilken form du önskar) med plastfolie och klicka ner smeten. Täck smeten/formen med folie och ställ i frysen minst 5 timmar. Innan servering mår parfaiten bra av att stå framme ca 15-20 minuter,

Clementinsåsen gör du enkelt genom att först pressa ner clementinsaften i en kastrull, vill du ha riktigt mycket smak är det även gott med lite rivet skal i såsen. Tillsätt socker, vanilj och apelsinjuice och låt koka upp under omrörning. Låt småkoka ca 5 minuter och låt den svalna. Ställ kallt minst 3 timmar. Om du vill ha gelatinblad i såsen lägger du det först i blöt och sedan rör du ner det efter att såsen kommit av från plattan.

Mandelknäcken gör du genom att först hacka mandeln. Smält sockret i en stekpanna och skaka då och då så att inget bränns, det ska bli karamelliserat. Ta av pannan från plattan och rör ner mandeln. Häll ut blandningen på bakplåtspapper och låt stelna. Bryt i hela bitar eller toppa parfaiten med hackade bitar.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Pepparkaksparfait med mandelknäck och citrussås

  • Sara

    Hej, oj så mycket godsaker jag hittade hos dig!! Marsgodiset och pepparkaksparfait var anledning till min googling och båda återfanns här. Trevlig helg!/Sara