Skurna pepparkakor – knaprigt julmåste! 1


IMG_0336

Hej på er,

Den här helgen har jag löjligt mycket att göra, kul men fullt upp och lite smått stressande…. MEN, när jag vill slappna av så bakar jag och nu har jag äntligen hunnit med ett ”måste” under julbaket, nämligen mina skurna pepparkakor! Dessa är så himla goda, knäckiga och knapriga med god mandel och de är superlätta att göra!

Se till att prova, du kommer verkligen inte bli besviken!

Men, är det inte mysiga med vanliga pepparkakor? Jag tycker bättre om dessa faktiskt! Och om jag ska vara ärlig – jag tycker inte att pepparkaksbak är världens roligaste grej. Det är suuuupermysigt i början när barnen är glada och alla vill baka men när sonen börja äta deg och leka med formarna, stora dotter blir sur för att det inte finns fullsize prinsessformar och minsta dottern otåligt vill försöka hälla ut mjöl på golvet – ja, då är det inte lika mysigt länge och berget av disk växer… : ) Nej, då gör jag hellre den här enklare och mycket goda varianten så att vi kan fika ihop istället!

Mums mums, det kommer bli många satser i år!

Skurna pepparkakor (ca 50 st)

200 gram riktigt smör, rumsvarmt
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1 påse pepperkakskrydda (ca 3-4 msk)
6 dl vetemjöl
2 dl sötmandel, hackad/eller mandelspån

Gör såhär;

Hacka sötmandeln grovt. Blanda pepparkakskryddan och bikarbonaten i en skål, ställ åt sidan.

Vispa socker och mjukt smör pösigt med hjälp av en elvisp. Du kan fortsätta att använda elvispen genom hela receptet. Tillsätt kryddblandningen och sirap, blanda ihop detta. Tillsätt mandeln och se till att allt blandas ordentligt.

Blanda slutligen ner mjölet och låt degen gå ihop. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma varje del till en rulle och linda in den i plastfolie. Låt rullarna vila i kyl i minst 3 timmar, jag låter gärna de ligga över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram rullen och skär i tunna kakor med hjälp av en vass kniv. Lägg kakorna på bakplåtspapperklädda plåtar och grädda i ca 10 minuter, beroende på hur tjocka du gjort dem. Försöka skära kakorna så jämntjocka som möjligt, så alla kakorna på plåten behöver ungefär samma gräddningstid.

Blanda ihop degen enligt anvisningar.

Dela degen i två delar som du sedan formar till rullar. Linda in varje rulle i plastfolie och låt vila i kyl.¨

Skär upp kakor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda kakorna i ca 10 minuter beroende på tjocklek. Låt de ligga kvar på plåten några minuter och låt dem sedan svalna på galler.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Skurna pepparkakor – knaprigt julmåste!