Skurna pepparkakor!


Hej på er!

Idag tänkte jag att ni skulle få ett av mina favoritrecept som jag alltid drar fram inför jul, det brukar bli flera satser av dessa godingar.

Om jag ska vara helt ärlig tycker jag att det är rätt tråkigt att baka pepparkakor… Barnen tröttnar efter 10 minuter, det är mjöl överallt och det kan vara klurigt att få till gräddningen om man har otur. Det finns supergoda vanliga pepparkakor att köpa så det brukar jag göra MEN dessa skurna pepparkakor du nu ska få recept på – de bakas varenda år!

Galet goda och väldigt lättbakade! Det brukar önskas från höger till vänster inom familjen så ingen jul utan dem!

Skurna pepparkakor (ca 50 st)

200 gram riktigt smör, rumsvarmt
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1 påse pepparkakskrydda (ca 3-4 msk)
6 dl vetemjöl
2 dl sötmandel, hackad/eller mandelspån (jag brukar ha mandelspån men det är en smaksak)

Gör såhär;

Hacka sötmandeln grovt. Blanda pepparkakskryddan och bikarbonaten i en skål, ställ åt sidan.

Vispa socker och mjukt smör pösigt med hjälp av en elvisp. Du kan fortsätta att använda elvispen genom hela receptet. Tillsätt kryddblandningen och sirap, blanda ihop detta. Tillsätt mandeln och se till att allt blandas ordentligt.

Blanda slutligen ner mjölet och låt degen gå ihop. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma varje del till en rulle och linda in den i plastfolie. Låt rullarna vila i kyl i minst 3 timmar, jag låter gärna de ligga över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram rullen och skär i tunna kakor med hjälp av en vass kniv. Lägg kakorna på bakplåtspapperklädda plåtar och grädda i ca 10 minuter, beroende på hur tjocka du gjort dem. Försöka skära kakorna så jämntjocka som möjligt, så alla kakorna på plåten behöver ungefär samma gräddningstid.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.