Läckra, knapriga pepparkakssnitt!


Tjingeling!

December är en av mina favoritmånader! Nu handlar det om bakning och matlagning, och jag har alltid en hög med recept som jag vill testa mig igenom. Att baka kakor och bullar är egentligen något jag gör året om men just nu kring jul så lägger jag lite extra fokus på att testa mig fram bland sötsaks-djungeln.

På bloggen finns redan en hel del julgodis recept som du gärna får kika på, kanske kan du hitta en ny favorit? Bounty-bollar, chokladdoppad lakritskola med flingsalt eller en Marianne-tryffel kanske skulle passa hos dig? (föresten, så konstigt det känns att gå tillbaka till de inlägg  jag gjorde när jag starade bloggen – tur att utvecklingen går framåt när det gäller bilder, hur jag skriver osv ; ) )

I år kommer jag lägga upp en del nyheter på bloggen – både kakor, bullar och godis ska det experimenteras med men just nu vill jag tipsa dig om dessa fantastiskt goda kakor!

Kolasnittar är kanske något som många av oss bakat, eller i alla fall smakat, och nu ville jag göra en lite ”juligare” variant i form av pepparkakssnittar. Det är en härlig liten kaka med knaprigt yttre men lite, lite segt inre – en höjdarkombo! Jag kom på mig själv med att jag bara skulle provsmaka en ”kant” när de var färdiga. När jag sedan insåg att jag ”råkat” smaka alla fyra hörn så fick kakorna vips åka ner i kakburken. : )

Det här tycker jag definitivt att du ska testa, de går fort att göra och de kommer att bli succé till julfikat! Passa på att gör en sats redan nu, de håller till jul om du förvarar dem väl. Om de inte har blivit uppätna innan dess förstås ; )

Knapriga pepparkakssnitt (ca 20-25 st)

100 gram smör

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

2,25 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bikarbonat

1 msk pepparkakskrydda

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Se till att smöret är rumsvarmt, eller värm det hastigt i mikron.

Vispa smöret tillsammans med socker och sirap krämigt, gärna med elvisp. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör om ordentligt. Tillsätt detta i smörblandningen.

Arbeta degen hastigt för hand så att den går ihop och dela den i två delar. Rulla varje del till en längd och lägga på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem lite med handen och räffla lätt med en gaffel.

Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. (håll lite koll på slutet, gräddningstiden kan skifta lite beroende på vilken ugn som används, men längderna ska få fin färg)

Låt de svalna på plåten en kort stund och skär sedan längderna i snittar, gärna på snedden för att få en trevlig form. Låt svalna helt på plåten innan du flyttar dem till en burk.

Blanda ihop degen enligt anvisningar. Dela degen i två delar som du formar till längden. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till lite.

Grädda längderna och låt de svalna en kort kort stund. Dela dem sedan i snittar som du låter svalna på plåten innan du lägger dem i burkar.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.