Läcker Marianne-tryffel med crisp och chokladtäcke 1


Det här receptet är en nyhet för i år, en god sådan. Det är en härligt mörk chokladtryffel med smak av Marianne-godis och crisp. Dessa är sedan doppade i choklad – jättegott!

Enkla att göra och uppskattade av många.

Mariannetryffel (ca 20-40 st beroende på storlek)

30 st mariannekarameller

250 gram mörk choklad

1 dl vispgrädde

200 gram vit choklad (eller mörk)

Gör såhär;

Krossa karamellerna fint. ( i mortel eller med en kavel inslagna i en plastpåse). Jag valde att ha lite crisp i mina tryfflar, men vill du ha dem släta så mortla karamellerna till ett pulver.

Värm chokladen i en kastrull, den ska inte koka. Ta av från kastrullen. Finhacka 250 gram mörk choklad och rör ner i grädden. Tillsätt mariannekrosset och rör tills allt är smält.

Häll blandningen i en skål och låt den svalna en dryg timme i kylen. Ta ut skålen ur kylen och forma små kulor av tryffelsmeten. Lägg på en tallrik (med bakplåtspapper) och sätt in det i frysen i en kvart.

Smält vit choklad i vattenbad. Ta ut tryfflarna ut frysen och doppa dem i chokladen. Låt torka och förvara sedan i kylskåp.

Tips! Att doppa mörka tryfflar i vit choklad innebär att den vita chokladen blir något brun i färgen. Fortsätt att doppa. De tryfflar som ev blir lite ”missfärgade” fixas till när man ringlar över mörk choklad som dekoration. Jag doppade hälften av tryfflarna i vit choklad och hälften i mörk choklad.

Mortla karamellerna.

Låt chokladen, och karamellkrosset, smälta ner i grädden.

Häll smeten i en form och ställ i kylen.

Lägg in tryfflarna i frysen.

Doppa tryfflarna i vit och/eller mörk choklad. Låt stelna. Ringla därefter över choklad.

 


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Läcker Marianne-tryffel med crisp och chokladtäcke