Saffransbiskvier


saffran1

Hej på er,

Hoppas att ni haft en trevlig helg! Vi hade gäster på besök igår som blev utsatta för lite julexperiment 🙂 Det är hög tid för mig att börja testa mig runt bland alla de nya julrecept jag vill prova så vi körde på direkt igår!

Biskvier är ju så himla gott och visst borde det väl absolut gå att göra med julsmak? Klart det gör! Jag har ett par olika på lager nu men idag får ni receptet på den första.

Den här saffransbiskvin med vit choklad är alldeles ljuvlig! Du borde verkligen prova att baka dem!

Jag tycker att en vanlig smörkräm som fyllning kan bli ganska bastant och kompakt så detta är min nya favorit – marängsmörkräm! Den är lite pysslig att göra men jag tycker att det blir så gott!

Spana in receptet och bli inte avskräckt för de olika momenten, det är så himla kul! Och gott!

Jag använde ett recept på biskvibottnar som jag kört på tidigare, kanon varje gång!

Saffransbiskvier med marängsmörkräm (ca 30 st)

400 gram mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor (från ägg modell större, ta tre annars)

375 gram smör, rumstempererat
2 äggvitor
1,75 dl strösocker
0,5 dl vatten
Saffran efter tycke och smak
Gul karamellfärg
Vit, ljus eller mörk choklad som täcke

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Blanda ner äggvita och socker till en jämn smet. Klicka eller spritsa ut små rundlar på bakplåtspapper, platta ev till de något. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Bottnarna ska svalna helt innan fyllningen kommer på.

Nu är det dags för marängsmörkrämen! Använd en termometer så blir resultatet bäst! Har du ingen sådan så kommer du får stor användning av den framöver, så det är väl värt att införskaffa en. Det är en stor fördel att använda en köksassistent, det blir en hel del vispande. Äggvitorna ska vispas till ett hårt skum, använd assistenten redan här. Koka upp sockret tillsammans med vattnet i en kastrull. Rör ej utan skaka kastrullen försiktigt om du behöver. Detta ska koka till 121 grader.

Häll i sockerlagen i äggvitorna samtidigt som assistenten vispar på max, det ska vara en tunn stråle ner i smeten. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat. Nu ska smöret i! Klicka i det i små klickar och vispa hela tiden. Ibland ser det lite klumpigt ut men fortsätt vispa så blir den slät! Smaksätt efter tycke och smak med saffran och använd gul karamellfärg om du vill att fyllningen ska vara gul. Låt krämen gärna stå i kylen en stund innan du lägger på den på bottnarna.

Nu ska det monteras! Bred på fyllning på bottnarna precis som du själv vill. Låt de små i kylen ca 25 minuter. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna någon minut. Doppa biskvierna försiktigt i choklad och ställ in dem i kylen igen. Lägg på valfri topping och låt chokladen stelna i kyl.

saffran3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.