Centerbiskvier!


Men hej på er,

Härligt att ni hittat hit! Visst är det väl skönt med fredag? Jag har handlat hem fredagsblommor, handlat och sitter nu med datorn i knät, en skön kväll väntar!

Jag tycker verkligen att biskvier är så himla gott, och de går i att variera på så många olika sätt! Det är förstås lite pilligt att göra men väl värt att göra! Du hittar en massa olika varianter på bloggen – päronbiskvier, daimbiskvier, en med apelsinsmak eller varför inte en biskvitårta? Dem och fler därtill hittar du hos mig.

Spana in den här varianter med len smörkräm och center, riktigt gott!

Biskvier med center och smörkräm (ca 30 st)

400 gram mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor (från ägg modell större, ta tre annars)

375 gram smör, rumstempererat
2 äggvitor
1,75 dl strösocker
0,5 dl vatten

Ljus eller mörk choklad som täcke
1-2 rullar center

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Blanda ner äggvita och socker till en jämn smet. Klicka eller spritsa ut små rundlar på bakplåtspapper, platta ev till de något. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Bottnarna ska svalna helt innan fyllningen kommer på.

Nu är det dags för marängsmörkrämen! Använd en termometer så blir resultatet bäst! Har du ingen sådan så kommer du får stora användning av den framöver. Det är en stor fördel att använda en köksassistent, det blir en hel del vispande. Äggvitorna ska vispas till ett hårt skum, använd assistenten redan här. Koka upp sockret tillsammans med vattnet i en kastrull. Rör ej utan skaka kastrullen försiktigt om du behöver. Detta ska koka till 121 grader.

Häll i sockerlagen i äggvitorna samtidigt som assistenten vispar på max, det ska vara en tunn stråle ner i smeten. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat. Nu ska smöret i! Klicka i det i små klickar och vispa hela tiden. Ibland ser det lite klumpigt ut men fortsätt vispa så blir den slät! Låt krämen gärna stå i kylen en stund innan du lägger på den på bottnarna.

Nu ska det monteras! Lägg en bit center i mitten på varje botten och bred på fyllning på bottnarna precis som du själv vill. Låt de små i kylen ca 25 minuter. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna någon minut. Doppa biskvierna försiktigt i choklad och ställ in dem i kylen igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.