Supersöta pepparkaksbiskvier som renar!


b1

Halloj,

Underbart härligt med fredag, eller hur? Här i Skåne har snön kommit och det är så fint! Verkligen julkänsla!

Julkänsla och julbak passar väl verkligen ihop? Jag längtar så till julen och har redan börjat julbaka! Äntligen!

Ni vill väl också börja julpyssla snart? Spana in dessa godingar nedan, visst är de fina?

Dessa söta små renbiskvier är smaksatta med pepparkakskrydda och doppade i ljus choklad. Ögonen är färdiga godisögon och den röda näsan är en liten chokladlins, hade tur och sprang på några stycken som jag sparat just till denna tanke. Hjorthornen gjorde jag av choklad, jag smälte den och formade lite hej vilt. Blev väl inte så tokigt? 🙂

Biskvierna i sig är inga klurigheter, det tar lite tid men det är det värt. Självfallet kan du välja en annan smaksättning.

 

Pepparkaksbiskvier med marängsmörkräm (ca 30 st)

400 gram mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor (från ägg modell större, ta tre annars)

375 gram smör, rumstempererat
2 äggvitor
1,75 dl strösocker
0,5 dl vatten
1 tsk pepparkakskrydda. efter tycke och smak
Vit, ljus eller mörk choklad som täcke
Dekorationer

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt. Blanda ner äggvita och socker till en jämn smet. Klicka eller spritsa ut små rundlar på bakplåtspapper, platta ev till de något. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Bottnarna ska svalna helt innan fyllningen kommer på.

Nu är det dags för marängsmörkrämen! Använd en termometer så blir resultatet bäst! Har du ingen sådan så kommer du får stor användning av den framöver, så det är väl värt att införskaffa en. Det är en stor fördel att använda en köksassistent, det blir en hel del vispande. Äggvitorna ska vispas till ett hårt skum, använd assistenten redan här. Koka upp sockret tillsammans med vattnet i en kastrull. Rör ej utan skaka kastrullen försiktigt om du behöver. Detta ska koka till 121 grader.

Häll i sockerlagen i äggvitorna samtidigt som assistenten vispar på max, det ska vara en tunn stråle ner i smeten. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat. Nu ska smöret i! Klicka i det i små klickar och vispa hela tiden. Ibland ser det lite klumpigt ut men fortsätt vispa så blir den slät! Smaksätt efter tycke och smak. Låt krämen gärna stå i kylen en stund innan du lägger på den på bottnarna.

Nu ska det monteras! Bred på fyllning på bottnarna precis som du själv vill. Låt de små i kylen ca 25 minuter. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna någon minut. Doppa biskvierna försiktigt i choklad och ställ in dem i kylen igen. Lägg på valfri topping och låt chokladen stelna i kyl.

b3

b2

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.