Kalljästa baguetter! 1


IMG_1521

Hej hopp!

Vi hade lite gäster i lördags och jag bjöd på en supergod köttgryta som fått puttra på spisen i sisådär 3,5 timme, mums! När jag bjuder på gryta eller soppa tycker jag om att servera ett gott bröd till och så blev det även denna gång.

Mina baguetter som jag bakat är kalljästa vilket innebär att degen jäst hela dagen i kylskåpet innan jag enkelt bakade ut dem till avlånga baguetter. Jag satte min deg på morgonen och bakade ut dem mot kvällen till men du kan även sätta degen att jäsa över natten. Om du inte har tid med att låta dem kalljäsa kan du låta degen jäsa i ca 2,5 – 3 timmar i rumstemperatur.

Fördelen med att degen kalljäser är att bröden får en mycket god smak och  konsistensen påminner om surdegsbröd. De är superenkla att göra, se till att prova!

Kalljästa baguetter (2 st)

12,5 gram jäst (1/4 paket)
3 dl kallt vatten
1,5 msk olja, jag hade rapsolja
1 tsk salt
6,5 – 7 dl vetemjöl special

Gör såhär;

Fördela jästen i en  bunke, gärna i hushållsassistent. Häll på vattnet och rör om ordentligt. Tillsätt oljan och arbeta in mjölet efterhand. Arbeta degen i 5 minuter tills den får en smidig konsistens, tillsätt därefter saltet och arbeta i 2 minuter till. Sätt plastfolie över bunken och sätt in den i kylen i ca 8 timmar, eller ca 3 timmar i rumstemperatur.

När det är dags att baka ut baguetterna tar du ut bunken ur kylen. Klä en plåt med bakplåtspapper och ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och skruva till baguetter. Låt bröden jäsa under duk i ca 30 minuter och sätt samtidigt ugnen på 225 grader, jag använde varmluft. Grädda baguetterna i ca 12-15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Kalljästa baguetter!

  • Lisa

    Hej!
    Hittade till din sida när jag surfade runt efter recept på baguetter. Bakade dessa igår och de blev fantastiskt goda!! Tack för receptet 🙂
    /Lisa