Smulpaj med päron och nougat 2


IMG_4289

Hej hej!

I helgen sprang jag på ett öppnat paket nougat i kylen och eftersom att jag var så himla ”baksugen” efter en tids intensivt pluggande så kände jag att jag var tvungen att hitta på något roligt med det!

Efter en ytterligare titt i kylen hittade jag några mogna päron som ingen riktigt ville förbarma sig över så de fick också åka fram till bunkarna.

Hos oss är paj – och framförallt smulpaj – väldigt populärt och jag tänkte att det kunde vara roligt att kombinera detta med både päronen och nougaten!

I receptet nedan har jag använt ljust muscovadosocker för att få lite kolasmak i pajdegen, men det går fint med strösocker också – likaså i fyllningen. En klick glass eller lite vaniljsås är gott att servera till pajen! Jag har gjort pajen i små portionsformar men om du vill använda dig av en vanlig, större form går det förstås bra.

Kolasmulpaj med päron och nougat

200 gram smör
0,5 dl ljust muskovadosocker
Ca 4 dl vetemjöl

4-5 päron
100-150 gram nougat
3-4 msk ljust muskovadosocker
1-2 msk vaniljsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör med vetemjöl och socker till en smulig massa, tillsätt eventuellt lite mer mjöl om det skulle behövas.

Smörj en pajform med smör. Skala och skär päronen i mindre bitar, blanda med socker och vaniljsocker. Häll detta i formen. Skär nougaten i mindre bitar och fördela över frukten. Toppa med smuldeg och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Låt pajen svalna något och servera med valfritt tillbehör!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Smulpaj med päron och nougat

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Hanna,

   Självklart får du fråga det! Jag utbildar mig till Hud- och SPA-terapeut, ett fantastiskt yrke! 🙂

   Va kul att du hittade hit, varmt välkommen! 🙂