Fransk nougat med honung och nötter 4


IMG_4622

Hej på er,

Jag har nog hittat en ny favorit till jul… Jisses va detta var gott! Jag har sneglat lääänge på recept för att göra fransk nougat och förra helgen blev det av. Eftersom att vi redan ”råkat” provsmaka slut en sats så måste det definitivt göras en till jul.

Nougaten består av en marängsmet med sockerlag och där man blandar ner diverse nötter. Det är lite olika moment att pyssla med och det tar lite tid men jag är SÅ nöjd!

Smeten blir rätt klibbig så man får vara snabb på fingrarna när man klickar ut den på plåten för den blir seg snabbt. Detta är inget man gör tillsammans med små barn, sockerlagen och marängsmeten blir VARM!

Ta de nötter du tycker bäst om och skär nougaten i bitar. Jag valde att inte ta gnugga bort skalet från nötterna -. självfallet var pistagenötterna skalade, men om du vill kan du skålla nötterna först eller ta bort det med en handduk efter att de varit i ugnen. Nougaten är lite ”hård” i början men mjukar och blir seg och god i munnen.

Visst ser det väl gott ut? Längtar redan tills nästa sats är klar!
(receptet kommer ursprungligen från recept.nu – här hittar du min variant med mina små ändringar ; ) )

Fransk nougat med honung och nötter

1 dl flytande honung
1 dl glukos
2,75 dl strösocker
1 dl vatten
2 äggvitor
0,5 dl strösocker
100 gram skalad pistagenöt
100 gram mandel
80 gram hasselnötter
Florsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 150 och lägg bakplåtspapper på en plåt och strö därefter ut nötterna. Ställ åt sidan. Förbered också en bakplåtspappersklädd plåt där du pudrar över florsocker.

Blanda socker, vatten, glukos och honung i en kastrull. Låt koka upp, rör om någon gång, och låt koka på strax över medelvärme till 148 grader. Använd en termometer. Undvik att röra för mycket i sockerlagen (då blir den väldigt brun) och skaka kastrullen mycket försiktigt ibland så att inget bränns fast. Håll koll. Sockerlagen blir ljust bärnstensfärgad.

Vispa under tiden äggvitorna tillsammans med den lilla delen socker. Det ska bli en luftig och krämig marängsmet. Använd gärna den flata vispen eftersom att smeten inte ska vispas för hårt.

När sockerlagen kommit upp i temperatur ska den hällas ner i marängsmeten under ständig vispning, vispa ner en tunn stråle i taget. Fortsätt att låta maskinen vispa i ca 5-10 minuter tills smeten känns vit och lite luftig.

Sätt in nötterna i ugnen under tiden som du vispar. De ska värmas ett par minuter, håll koll så att de inte bränns.

Tillsätt de varma nötterna i marängsmeten på lägsta hastighet, det ska bara blandas ihop.

Klicka/häll/bred ut smeten på plåten med florsocker. Pudra över florsocker (du kan ta rätt mycket) och tryck eller kavla ut smeten så att den är 1-1,5 cm tjock. Låt svalna helt och skär sedan i bitar. Förvara i burk i rumstemperatur.

IMG_4615

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 tankar om “Fransk nougat med honung och nötter

 • Majsan

  Hej Hannah. Jag har gjort 2 försök idag, men sockerlagen blir brun. Det tog nog 2 timmar innan den var uppe i 148 grader!! Vad gör jag för fel?? Första slängde jag för jag trodde det berodde på att jag hade rört i den, men nummer 2 blev likadan…..Hur lång tid brukar det ta innan den når 148 grader? Funderar på om det är fel på min termometer. /Majsan

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Majsan,

   Om man rör i sockerlagen kan den bli väldigt mörk, dock har jag lagt till i beskrivningen att sockerlagen kan bli bärnstensfärgad – det är okej. Jag minns inte exakt hur lång tid det tog för lagen att komma upp i temperatur, men två timmar lät ju väldigt länge… 30 minuter ungefär tror jag att det tog för mig.

   Ha en riktigt fin jul!

   /Hannah