Mandelmusslor!


Heeej på er!

Jag vet att det var länge sen det kom ut något nytt inlägg, faktiskt flera veckor sedan… Jag har bytt jobb och har jobbat konstant sista veckorna. Det har helt enkelt inte funnits tid till att publicera inlägg, inte ens tid att varken baka eller laga någon vidare mat.

MEN, nu är det nya tag! Det är förvisso mycket att göra fortfarande men jag har så många ideér och självklart ska ni få ta del av dessa.

Tänk att det är julafton på måndag! Nu är vi många som är igång med julbak och liknande, har du någonting som du bakar varje, varje år?

När jag flyttade från Eskilstuna ner till Skåne för ca 15 år sedan (herregud vad tiden går fort!) så fick jag äta mandelmusslor med sylt och grädde under mitt första julfirande här nere. Sedan dess har det blivit en klassiker och jag bakar det varje år.

Vanligtvis brukar jag använda ett recept med skållad och egenmald mandel men jag lyckas inte hitta min mandelkvarn så här använder jag mandelmassa istället. Otroligt smidigt och tidsbesparande!

Mandelmusslor är inte speciellt svårt, men pilligt. Använd rumsvarmt smör till degen och riv mandelmassan på den grova sidan. Var noga med att smörja formarna ordentligt, då lossnar de fint.

Mandelmusslor (ca 30-35 st)

200 gram riven mandelmassa
200 gram rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 ägg
4 1/2 dl vetemjöl

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj formarna ordentligt.

Blanda alla ingredienser till degen och rulla till bollar. Tryck ut varje boll i formarna. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter tills du är nöjd med färgen. Ta upp på galler, låt stå en kort stund och stjälp upp p en plåt. Mina har lossnat lätt, annars får man knacka lite på den. Förvara torrt. Servera med sylt och grädde.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.