Ljuvlig pekankolapaj – knapriga pekannötter och kolasås!


pekan2

Hej på er,

Måndag igen – rätt skönt! Vi hade gäster igår och som vaaaanligt blir det en massa nytt i köket så fort jag får chansen.

Efterrätt blev det förstås, den här gången en supergod pekankolapaj! Väldigt söt men väldigt god! Kolasåsfyllningen kokar du lätt ihop själv och sen klarar sig pajen själv i ugnen en god stund. Strö gärna över lite flingsalt innan serveringen, det bryter av gott mot det söta! Servera grädde eller vaniljglass till.

Pekannötspaj med kola

125 gram smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
1 krm salt

3 dl ljus sirap
125 gram smör
1 1/2 dl socker
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
170-200 gram skalade pekannötter
Ev lite flingsalt

Gör såhär;

Börja med att nypa ihop alla ingredienser till pajdegen – smör, mjöl, vatten och salt. Tryck ut i en pajform som är ca 24 cm i diameter, nagga. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i 175 graders värme. Låt svalna och låt ugnen vara på.

Skala nötterna om du inte köpt färdigskalade. Blanda socker, sirap, smör, mjöl och eventuellt smör i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt koka under omrörning ett par minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna något. Vispa upp äggen lätt, och blanda ner vaniljsocker, ägg och nötter i kolasåsen. Häll smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Ta ut, låt svalna och stå i kyl till servering.

pekan1

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *