Pecannötspaj med kolasås


pecan

Hej på er,

Efterrättstips på ingång, håll i er – det här är goa grejer! : )

Paj funkar alltid och om du tänker dig att du kombinerar det med pecannötter, kolasås och vaniljglass så förstår du att det knappt kan bli fel?! ; )

Den här pajen är så galet god! Den är väldigt enkel att göra och går hem hos de flesta. Jag har använt mig av hela pecannötter men om du hellre vill krossa dem något går det bra. Servera gärna vaniljglass eller en klick grädde till. Lite färska bär är också gott till, det bryter av fint mot det söta.

Se till att prova, kanske något att baka till helgen? : )

Pecannötspaj med kola

Pajdeg;

3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
En nypa salt
125 gram kallt smör
3 msk kallt vatten

Nöt/kola-fyllning:

1 1/2 dl strösocker
3 dl ljus sirap
125 gram smör
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 hela ägg
200 gram pecannötter
En nypa flingsalt

Gör såhär;

Ugnen sätter du på 175 grader, ej varmluft.

Börja med att göra degen genom att blanda smör med mjöl, vatten och salt. Arbeta samman till en deg och tryck ut den i en springform, ca 24 cm i diameter. Nagga. Ställ i kylen ca 20 minuter och förgrädda skalet mitt i ugnen i 10 minuter.

Under tiden skalet gräddas gör du fyllningen. Blanda smör, socker, mjöl, sirap och salt i en kastrull. Låt detta sjuda upp på medelvärme, rör hela tiden, och låt det småkoka ihop i sådär 3-4 minuter. Ta av från plattan och rör ner nötter (hacka dem grovt innan) samt vaniljsocker. Vispa samman äggen lätt och rör till sist ner dessa i kolasmeten.

Häll fyllningen i skalet och grädda i ca 35 minuter. Låt svalna och förvara kallt. Servera med grädde eller glass.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *