Knapriga havreflarn – gör din egen knäckiga skål!


skal3

Hallojsan,

Hoppas att ledigheten varit bra!

Jag tänkte att vi skulle börja beta av alla recept jag komponerat ihop här under påskhelgen, det är en hel del så vi får börja direkt!

Här hemma gillar vi havreflarn, ni vet såna tunna, knapriga kolasmakade kakor som man kan äta direkt som de är, med en god kräm emellan, snurra till runda rån eller som här – göra dem till skålar!

Det är inte alls svårt. Kakan bakar man precis som vanligt och låter svalna en kort stund på plåten. Därefter lägger du den över ett glas, en liten skål eller liknande för att forma kakan runt föremålet. Låt svalna och vips så har du en skål! Perfekt till glass, mousse eller liknande. Förvara lufttorrt så håller de sig knapriga.

I den här smeten blandade jag ner lite hackade pistagenötter men det är helt valfritt.

Knapriga havreflarnsskålar

150 gram smör
2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl grädde
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl hackade pistagenötter

Gör såhär;

Smält smöret i en kastrull. Rör ner samtliga ingredienser till en smet. Klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt. De flyter ut rätt mycket så jag brukar vara göra 4-6 st per plåt. Grädda i ca 5-6 minuter i 200 graders värme. Passa så att inte kanterna bränns. Ta ut och låt svalna på plåt. Om du vill göra skålar, låt de svalna något minut så att de precis går att hantera och lägg över valfritt föremål. Upprepa med valfritt antal och låt de svalna.

skal2

 

skal5

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *