Hej hej!
Paj blir det på bloggen idag! Jag har provat ett nytt recept och självklart måste ni också få det, så himla gott blev det!
Det här receptet kommer egentligen från en gammal mattidning som publicerades runt 2013 men jag rev ut receptet och ja, nu kom det fram och fick provbakas. Istället för att ha en ”täckt täcke” valde jag att göra en knäckigt täcke med sirap och havregryn.
Jag använde en hemgjord hallonsylt i mitt recept. Beroende på hur sura dina hallon är, och beroende på hur söt din sylt är, så kan du behöva justera sockermängden i pajen. Smaka gärna av fyllningen. Det går bra att utesluta mandelspånet om du vill göra pajen nötfri.
Serveras förstås gärna med vaniljsås eller en god kula glass.
Smulpaj i all ära men vidga vyerna och testa nya varianter!
Hallonpaj med krispigt havretäcke
Pajdeg:
150 gram smör
4 dl vetemjöl
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
Fyllning:
1,5 dl hallonsylt
1 dl strösocker
450 gram hallon
1 tsk vaniljsocker
2,5 msk potatismjöl
Havretäcke:
75 gram smör
0,75 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl havregryn
3 msk vetemjöl
50 gram mandelspån
1 tsk vaniljsocker
Gör såhär;
Ugnen hade jag på 200 grader, ej varmluft.
Börja med pajdegen. Nyp snabbt ihop ingredienserna till degen och kalva ut/tryck ut degen i en springform med avtagbara kanter. Min form har ca 24 cm i diameter. Ställ kallt minst 30 minuter. När du tagit ut formen ut kylen naggar du degen och därefter förgräddar du den i 15 minuter. Låt svalna. (ibland har kanterna en tendens at sjunka ihop lite med pressa upp dem varsamt igen, eller klä den försiktigt med aluminiumfolie innan gräddning)
Fyllningen blanda du enkelt ihop genom att blanda samtliga ingredienser i en bunke.
Blanda ihop alla ingredienser till havresmulet så att det blir en smulig massa.
Fördela bärblandningen i formen och toppa med smul. Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter.
Det här måste vi testa här hemma