Kanelbullar


Hej på er,

Imorgon är det Kanelbullens dag så nu blir det givetvis kanelbullar här på bloggen! Stora, saftiga och riktigt klassiska bullar som går hem hos alla i familjen.

Vanligtvis använder jag rumsvarmt Smör som jag knådar in i min deg men i det här receptet smälter jag smöret och det går fint det med.

Receptet är enkelt att följa och ger många härliga bullar.

Bjud in till bullfest!

Mina bästa kanelbullar

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
2 dl strösocker

1 ägg
0,5 tsk salt
13-15 dl vetemjöl special

Fyllning;

200 gram mjukt smör
1 dl strösocker

1/2 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
2-3 msk malen kanel
1 msk vetemjöl eller potatismjöl

Ägg och pärlsocker

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resterande vätska.

Tillsätt socker, salt, ägg och vetemjöl. Arbeta in vetemjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen. Degen ska vara smidig och släppa bunkens kanter men jag arbetar hellre med en lite för klibbig deg (och arbetar in mjöl vid utbakningen) än att jag öser på med mjöl och får en kompakt deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Förbered under tiden fyllningen. Blanda det mjuka smöret med socker, kanel, farinsocker och vaniljsocker. Vispa det gärna med elvisp, det blir luftigt och jättegott! Vetemjölet gör fyllningen något mer stabil men går att utesluta om du vill. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Rulla ihop till en rulle och dela i bitar.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 8-10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.