Kanelbullar


Hallojsan!

Idag regnar det här, och jag tror tyvärr att jag såg en liten snöflinga också… Snö är fint, men det får gärna dröja några veckor till innan snöflingorna dalar mot marken. Längtar du efter snön?

I detta ruggiga höstväder får jag alltid ett sug efter att baka och idag tänkte jag att jag skulle ta fram en gammal favorit till er, nämligen klassiska kanelbullar. Jag tröttnar aldrig på en stor, god nybakad kanelbulle – här hemma är det ett riktigt favoritbakverk både hos mig och barnen.

Nedanstående recept är mitt grundrecept jag alltid använder mig av. Vill du hellre göra vaniljbullar går det bra att utesluta kanelen och öka på mängden vaniljsocker.

Jag toppar mina bullar med pärlsocker med hackade nötter eller liknande är också väldigt gott.

Mina bästa kanelbullar

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
13-15 dl vetemjöl special

Fyllning;

200 gram mjukt smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2-3 msk malen kanel
1 msk vetemjöl

Ägg och pärlsocker

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resterande vätska.

Tillsätt socker och vetemjöl. Arbeta in vetemjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen. Degen ska vara smidig och släppa bunkens kanter men jag arbetar hellre med en lite för klibbig deg (och arbetar in mjöl vid utbakningen) än att jag öser på med mjöl och får en kompakt deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Förbered under tiden fyllningen. Blanda det mjuka smöret med socker, kanel och vaniljsocker. Vispa det gärna med elvisp, det blir luftigt och jättegott! Vetemjölet gör fyllningen något mer stabil men går att utesluta om du vill. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Rulla ihop till en rulle och dela i bitar.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.