Kanelbullar 1


Hej på er,

På onsdag är det kanelbullens dag och jag tänkte flika in med ett kanelbullsrecept redan idag! Man kan aldrig få för mycket av kanelbullar så vi kör på redan idag!

Hoppas att du haft en härlig start på veckan! 🙂

 

Mina bästa kanelbullar

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
13-15 dl vetemjöl special

Fyllning;

200 gram mjukt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2-3 msk malen kanel
1 msk vetemjöl

Ägg och pärlsocker

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resterande vätska.

Tillsätt socker och vetemjöl. Arbeta in vetemjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen. Degen ska vara smidig och släppa bunkens kanter men jag arbetar hellre med en lite för klibbig deg (och arbetar in mjöl vid utbakningen) än att jag öser på med mjöl och får en kompakt deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Förbered under tiden fyllningen. Blanda det mjuka smöret med socker, kanel och vaniljsocker. Vispa det gärna med elvisp, det blir luftigt och jättegott! Vetemjölet gör fyllningen något mer stabil. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Riv mandelmassan fint över hela rektangeln. Rulla ihop till en rulle och dela i bitar.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Kanelbullar