Maffiga kanelbullar med smör, socker och kanel!


bulle2

Hej,

Visst ska väl en kanelbulle vara sådär härligt maffig? Generöst fylld med smör, kanel, socker och kanske gärna lite mandelmassa! Jag toppar gärna mina bullar med pärlsocker men nötter, florsockerglasyr eller toscasmet är också toppengott!

Här kommer mitt bästa recept på kanelbullar, baka på! : )

Mina bästa kanelbullar (ca 25-30 st)

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
13-15 dl vetemjöl special
Ev 1 tsk kardemumma om du tycker om det

Fyllning;

200 mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3-4 msk malen kanel
50 gram fint riven mandelmassa
Ägg och pärlsocker

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resterande vätska.

Tillsätt socker, ägg och vetemjöl och eventuell kardemumma. Arbeta in vetemjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen. Degen ska vara smidig och släppa bunkens kanter men jag arbetar hellre med en lite för klibbig deg (och arbetar in mjöl vid utbakningen) än att jag öser på med mjöl och får en kompakt deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Förbered under tiden fyllningen. Blanda det mjuka smöret med socker, kanel och vaniljsocker. Mandelmassan sparar du tillsvidare. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Riv mandelmassan fint över hela rektangeln. Rulla ihop till en rulle och dela i bitar.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

bulle1

bulle4

bulle3

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.